Osijek
ŠKOLA ROBOTIKE U STROJARSKOJ TEHNIČKOJ ŠKOLI

Polaznici praktično rade s mobilnim robotima
Objavljeno 26. studenog, 2015.

Hrvatski robotički savez, Društvo za robotiku Istra i Robotički klub Osijek organizatori su Državne škole robotike, koja je jučer počela u Strojarskoj tehničkoj školi.

- Skup traje četiri dana, tema je Mobilna i stacionarna robotika, a namijenjen je nastavnicima srednjih škola iz svih pet slavonskih županija, koji drže nastavu tehničkih grupa predmeta iz područja elektrotehnike, strojarstva i robotike - rekao je dr. sc. Robert Cupec, predsjednik Robotičkog kluba Osijek i izaslanik Hrvatskog robotičkog saveza.

Dodao je da će ovo stručno usavršavanje omogućiti nastavnicima povećanje znanja i kompetencija u području robotike te primjenu u redovitoj nastavi, ali i u izvannastavnim i izvanškolskim tehničkih aktivnostima. Oni će stečena znanja prenijeti učenicima i tako biti korak ispred redovitog nastavnog programa.

Dragan Pantić iz Društva za robotiku Istra, predavač i voditelj radionice, pojasnio je da će polaznici praktično raditi s mobilnim robotima, koje će nadograđivati i programirati.

- Da bi mogli izvršavati različite zadaće, polaznici će na robote postavljati LE diode, zvučnike, motore, senzore za dodir i svjetlost, infracrvene i ultrazvučne senzore. Osim rada s mobilnim robotima, istražit će kako radi stacionarni, industrijski robot. Također, kreirat će, prema svojim zamislima, robotiziranu proizvodnu liniju s dva industrijska robota i transportnim trakom - pojasnio je Pantić.

Dvadesetak polaznika Državne škole robotike pozdravili su u uvodnom dijelu skupa Jerko Jukić, tajnik Robotičkog kluba Osijek, Ivo Grgić, tajnik Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i prof. Andrej Slivka, u ime domaćina, Strojarske tehničke škole. V. Latinović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike