Regija
POŽEŠKA UDRUGA ZA PROMICANJE HRVATSKE BAŠTINE

Skulptura Stjepanu Radiću
Objavljeno 26. studenog, 2015.

POŽEGA – Jedan je od ciljeva požeške Udruge za promicanje hrvatske kulturne i povijesne baštine i postavljanje skulptura, odnosna statua povijesnih osoba, u Požegi, u prirodnoj veličini, a prva aktivnost je inicijativa za postavljanje spomenika Stjepanu Radiću.

- Prema ponudi koju je dala akademska kiparica Tatjana Kostanjević, troškovi izrade i postavljanja skulpture iznosili bi oko 140 tisuća kuna, a članovi udruge smatraju kako bi za financiranje trebalo biti zainteresirano pet institucija - Ministarstvo kulture RH, Požeško-slavonska županija, Grad Požega, Središnjica HSS-a i sama Udruga. Predloženo je da svaka strana snosi petinu troškova, što je 28 tisuća kuna, koje Udruga već kreće sakupljati – istaknuo je predsjednik Predrag Livak, s kojim su na tiskovnoj konferenciji na kružnom toku - spoju ulica S. Radića, Franje Tuđmana, Kamenitih vrata i Republike Hrvatske, mjestu na kojem bi trebala biti postavljena skulptura, bili i dopredsjednici Udruge Dubravka Sokač-Štimac i Antun Lovrić, članica Upravnog odbora Ivana Ivanika i Mirjana Novaković, članica udruge.

Istaknuto je da su riječi i misli Stjepana Radića više nego aktualne u današnjem hrvatskom društvu te da ova povijesna ličnost zaslužuje da joj se postavi skulptura, koja bi gledala u smjeru Ulice Stjepana Radića. U jednoj bi joj ruci bio šeširom, a druga bi bila blago podignuta u očekivanju pozdravljanja s građanima.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike