Regija
S 1500 HEKTARA POSTAO NAJVEĆI ZEMLJOPOSJEDNIK U HRVATSKOJ

Petar Matijević od Moralića
kupio zadruge Jankovci i Negoslavci
Objavljeno 26. studenog, 2015.

STARI JANKOVCI - Kako navode portali, srpski investitor i vlasnik Industrije mesa “Matijević” Petar Matijević kupio je dvije hrvatske poljoprivredne zadruge u čijem je posjedu 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Starim Jankovcima i Negoslavcima. Kupnjom zadruga Jankovci i Negoslavci Matijević je, tvrdi, postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

“Prvi sam srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj i ujedno najveći vlasnik oranica u toj zemlji. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju znatno veće površine, ali ih uzimaju u zakup, nemaju ih u vlasništvu”, prenosi Matijevićevu izjavu banka.hr.

- Vjerujem u nastavak dobre suradnje Općine Stari Jankovci i Poljoprivredne zadruge Jankovci kao jednog od glavnih nositelja gospodarskog razvoja općine i s novim vlasnicima. Novom vlasniku možemo poželjeti dobrodošlicu u našu, a i njegovu općinu Stari Jankovci budući da je gospodin Petar Matijević rodom iz Srijemskih Laza i uz svoje je selo vezan i spreman pomoći. Želimo mu puno poslovnih uspjeha u njegovoj domovini Hrvatskoj i Europskoj uniji, u koje ne sumnjamo s obzirom na dosadašnje znanje i iskustvo vođenja sličnih zadruga. Nadamo se da će isto implementirati na našu zadrugu, koja je kroz svoju povijest bila uvijek perjanica razvoja ovih naselja i uvijek u dobrim rukama, rukama dobrih gospodara. Lokalno stanovništvo je sa zadrugom povezano kao nokat i meso. Stoga želim i pozivam nove vlasnike na nastavak dobre dugogodišnje suradnje. Temelj EU-a je sloboda kretanja kapitala, a kapital ne poznaje granice. Stoga mi kao lokalna samouprava dajemo podršku i učinit ćemo sve, s naglaskom na brigu o lokalnim interesima i zaposlenicima PZ-a Jankovci, a ne sumnjam da i regionalna i državna neće, i ne smiju, biti kočničari razvoja gospodarstva, stvaranja novih vrijednosti, planova i ulaganja novih vlasnika isključivo i samo na obostrano zadovoljstvo - kazao je Dragan Sudarević, načelnik općine Stari Jankovci.

Zadruge Jankovci i Negoslavci, mehanizaciju i skladišne kapacitete Matijević je kupio od Envera Moralića.

Matijević je s približno 27.000 hektara najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, posjeduje više poduzeća koja se bave poljoprivredom, trgovinom i ugostiteljstvom, a često je nazivan srpskim “kraljem mesa”. M. Kokaj

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike