Regija
BARANJSKI GOLUB ŠAMPION SAMO TRI GODINE NAKON PRIZNAVANJA NOVE VRSTE

Baćo na krovu Europe, Adam Sović postao majstor uzgoja
Objavljeno 26. studenog, 2015.
Izložba malih životinja u francuskom Metzu najveća je u Europi

BRANJIN VRH - Baranjski golub - baćo - postao je šampion Europe, a njegov uzgajivač Adam Sović europski majstor uzgoja. Epilog je to EU izložbe malih životinja (golubova, peradi, kunića i zamoraca) nedavno održane u francuskom Metzu, na kojoj je bilo izloženo 40.000 eksponata iz cijele Europe. Uspjeh je to veći što je baranjski golub nova vrsta, priznata tek prije tri godine.

- Dok smo, više od 20 sati, putovali prema Metzu, ni sanjati nisam mogao da će baćo dobiti takvo priznanje - priča Sović, inače predsjednik baranjske Udruge uzgajatelja malih životinja iz Branjinog Vrha, objašnjavajući kako su članovi njegove udruge (Stevo Martinuš, Zlatko Čeh, Josip Tisaj i Danijel Farkaš) izlagali kolekcije od ukupno 32 bijela, plava, crvena i crna goluba.

Osim šampionske titule za bijelog baranjskog goluba, zbog odličnih ocjena za cijelu kolekciju, Sović je proglašen europskim majstorom uzgoja, što ni u kojem slučaju ne umanjuje vrhunske rezultate za golubove i kolekcije ostalih baranjskih izlagača, koji su se prvi put pojavili na jednoj tako renomiranoj izložbi, najvećoj i najznačajnijoj u Europi.

- Baćo je “nastupio” u kategoriji kokošastih golubova. Konkurencija je bila prilično žestoka budući da je, osim baranjskog goluba, komisija ocjenjivala još 400-tinjak primjeraka - objašnjava Sović, dodajući kako je ovaj uspjeh pokazao ujednačenost uzgoja jer je nova baranjska golublja vrsta već postizala uspjehe na državnim natjecanjima.

Podsjetimo, priča oko stvaranja nove vrste počela je prije nekoliko godina, kada su baranjski uzgajatelji saznali da u somborskom muzeju postoji figurica baranjskog goluba koja potječe iz 10. stoljeća prije Krista. Iskopana je uz Dunav, s njegove baranjske strane, visoka 10,5 centimetara, izrađena od pečene gline, sivografitne je boje, a muzeju je poklonjena još 1902. godine. Otišli su tamo, fotografirali je i počeli s radom na stvaranju nove, točnije rekonstrukciji stare vrste. Baranjskog goluba uzgojili su od tri pasmine, među kojima je i najzastupljeniji golub baranjskih volijera - king. Struka ga je pratila nekoliko godina jer procedura procesa standardizacije zahtijeva da se novi golub pojavljuje na domaćim izložbama tri godine, a poslije toga slijedi postupak traženja i priznavanja europskog standarda. Plodovi rada počeli su se nazirati krajem 2013. godine na Državnoj izložbi u Bjelovaru, kada su ga službeno priznale stručne službe Saveza udruga uzgajatelja malih životinja Hrvatske. Još tada Sović je isticao kako na ovom ne misle stati najavljujući mukotrpan rad kako bi što spremniji dočekali 2015. godinu i europsku izložbu u Metzu. Najavljeno - ostvareno. Iz Metza su se vratili prepuni ponosa, to više što su “u život vratili” vrstu koja je postojala prije 3000 godina...

Brnjevarska Udruga uzgajatelja malih životinja trenutačno je jedina te vrste u Baranji. Okuplja 50-ak članova, od kojih se devetorica bave uzgojem baranjskog goluba. Put u Metz financirale su Osječko-baranjska županija i sve baranjske jedinice lokalne samouprave osim Jagodnjaka, Čeminca i Bilja.

Ivica GETTO

Izložba za vikend u Branjinom Vrhu

Europskog šampiona u kategoriji kokošastih golubova, baranjskog goluba - baću, svi zainteresirani mogu vidjeti već u subotu na 14. izložbi malih životinja u organizaciji Udruge uzgajatelja malih životinja koja će se održati u Domu kulture u Branjinom Vrhu. Na izložbi će biti izloženo 412 grla peradi, golubova, ptica i kunića, a bit će otvorena u subotu od 8 do 19 sati te u nedjelju od 8 do 13 sati.

Baćo je “nastupio” u kategoriji kokošastih golubova, u konkurenciji oko

400

primjeraka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike