Dome slatki dome
DIZAJN

Plutajuća kuća
Objavljeno 26. studenog, 2015.

Pejzaž koji okružuje naš dom zbog suvremenih zbivanja i odnosa u prostoru, posebno u urbanim sredinama, sveden je na čisto funkcionalnu razinu, bez mašte, uz zanemarivanje sklada čovjeka i prirode.

Prirodne datosti, kao što su rijeke, mogu se iskoristiti na suvremen način uz inovativne ideje prožete ekološkom sviješću. Kuća na vodi je upravo takav tip projekta koji krase maštovita rješenja i ekološka osviještenost. Kuća na vodi rad je njemačkog arhitektonskog studija Confused-Direction, koji su osnovali dizajneri Flo Florian i Sasha Akkermann, a lokacija plutajućeg doma je u Oldenburgu u Njemačkoj.

Dom iz kojeg kroz prozore vidite umirujuće gibanje vode nudi poseban ugođaj vodene romanse u kombinaciji s funkcionalno-modernim uređenim interijerom. U unutrašnjosti kuće dominira bijela boja, koja daje dojam prostranosti. Također dominiraju geometrijske forme namještaja i struktura samog prostora, koje pojačavaju dojam modernog stila. Ekološka dimnezija ovog projekta očituje se u tome što je kuća sagrađena od recikliranog materijala. Primjerice, za terasu je iskorišteno drvo koje je prije krasilo staru farmersku kuću. Ovo rješenje korisno je zbog još jednog razloga, u situaciji kad su građevinska zemljišta dosegnula rekordne cijene, život na vodi čini se kao dobra alternativa.

Mladi arhitekti bili su inspirirani kulturama koje tradicionalno žive na vodi. Voda je i prema feng shui filozofiji element koji donosi blagostanje te pridonosi umirujućem i relaksirajućem ugođaju, stoga je kuća na vodi oaza mira za ljude koji žele živjeti u skladu s prirodom.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike