Dome slatki dome
ŽIVITE SUVREMENO

Učinite dom praktičnim i funkcionalnim
Objavljeno 26. studenog, 2015.
Praktična rješenja u organizaciji samog prostora igraju izuzetno važnu ulogu u podizanju kvalitete stanovanja

Užurbanost je najbolji opis suvremenog života, ali i stanovanja. Upravo zbog tog razloga praktična i funkcionalna rješenja u organizaciji samog prostora igraju izuzetno važnu ulogu u podizanju kvalitete stanovanja.

Maštovita višenamjenska rješenja i minimalistički pristup uređenju koji osigurava jednostavno održavanje, učinit će dom praktičnijim i funkcionalnijim. Ispunjenje estetskih zahtjeva prilagođenih svakom pojedincu, također je uvjet koji treba ispuniti.

Radni kutak

Stambeni prostor često je i radni pa se potrudite, ovisno o potrebama, osigurati zasebnu radnu sobu. Na taj ćete način postići potrebnu izolaciju od ostalih ukućana te biti učinkovitiji i brži u izvršenju radnih obveza. Ako nemate dovoljno prostora za izdvojenu radnu sobu, stvorite radni kutak koji može biti diskretno postavljen unutar dnevnog boravka ili spavaće sobe. Vizualno ga odvojite od TV-a, primjerice zakretanjem prema zidu radi postizanja bolje koncentracije.

Garnitura

Sjedeću garnituru dnevnog boravka odaberite prema kriteriju udobnosti, praktičnosti i estetike. Garnitura koja prema potrebi postaje ležaj za goste ili ugodna ležaljka s mogućnošću reguliranja nagiba naslona, rukohvata ili nastavka za noge, bit će odgovor na svaki zahtjev. Veličinu garniture prilagodite veličini dnevnog boravka kako ga svojom dimenzijom ne bi zagušila ili onemogućila postavu drugih nužnih elemenata namještaja.

Blagovaonica

Blagovaonicu opremite dimenzionalno fleksibilnim stolom koji će kao takav biti prihvatljiv za promjenjiv broj ukućana i gostiju. Iako će se vjerojatno u svojoj punoj dužini koristiti rijetko, ispunit će sve zahtjeve kada to bude potrebno. Višak stolica pohranite u spremište, neku drugu prostoriju, ili nabavite stolce na sklapanje koji su najpraktičnije rješenje u ovakvim slučajevima.

Pomoćni stol

Za brzo objedovanje osigurajte pomoćni stol ili pult u kuhinji kako za ovakve obroke ne biste morali svakodnevno servirati stol u blagovaonici. On će idealno poslužiti i kao dodatna radna ploha te vizualno obogatiti prostor kuhinje.

Zidna obloga

Kako bi održavanje kuhinje bilo što praktičnije odaberite kao zidnu oblogu staklo ili druge materijale koji su cjeloviti u svojoj postavi, tj. bez fuga. Na taj ćete način kuhinjski zid iznad radne ploče lakše čistiti, a estetski dojmovi bit će kompletniji.

Krevet kao spremište

Krevet u spavaćoj sobi iskoristite kao spremište na način da nabavite onaj s kutijom za posteljinu ili ispod kreveta postavite ladice ili ukrasne kutije. Na taj način stvarate dodatni prostor za pospremanje stvari koji ničim ne remeti prostor u funkcionalnom ili vizualnom smislu. Osim ovoga, istaknuti zahtjev mora biti udobnost kreveta i dizajn koji zadovoljava vaše kriterije.

Ogledala

Kako biste vizualno povećali i osvijetlili prostor spavaće sobe, upotrijebite ogledala kao fronte ormara. Istim trikom možete se poslužiti u hodnicima koji su često uski i tamni. Na taj način korigirate prostor i postavljate ogledalo za cijelu figuru koje kao takvo ima svoju funkciju u svakodnevnom životu. Svaku nišu iskoristite za ugradnju ormara koji su idealni za skrivanje svega neželjenog na pogledu.

Budite praktični i funkcionalni, živite suvremeno, a dom pretvorite u mjesto gdje s lakoćom obavljate sve potrebno!

Monika Galović Rolich, dipl. ing.arh.

Sjedeću

garnituru dnevnog boravka odaberite prema kriteriju udobnosti, praktičnosti i estetike

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike