Osijek
INICIJATIVA

Županijsku od ugla Ul. Hrvatske
Republike do Trga popločiti, zasaditi
drvored i sagraditi biciklističku stazu
Objavljeno 25. studenog, 2015.

Raskopana Županijska ulica, u kojoj traju radovi na sanaciji podzemnih instalacija, prilika je da se ta važna osječka ulica napokon uredi onako kako je zamišljeno i kako priliči samom središtu grada.

Tu su inicijativu Gradske četvrti Gornji grad, upućenu Gradu Osijeku, pred novinarima predstavili voditelj Odbora za komunalnu infrastrukturu spomenute gradske četvrti Ivica Završki (HDSSB) i intendant Hrvatskog narodnog kazališta Božidar Šnajder (HDSSB), koji je, ujedno, i član Vijeća Gradske četvrti Gornji grad.

Umjesto da se rupe, prouzročene radovima u podzemlju Županijske ulice, zaliju asfaltom i tako “zrakrpaju”, u gornjogradskoj gradskoj četvrti predlažu da se Županijska ulica, u dužini od ugla Ulice Hrvatske Republike do Trga Ante Starčevića, poploči kockama, zasadi drvored mladica kuglastog javora i sagradi biciklistička staza. Time bi se prostor oplemenio i vizualno zaokružila jedna cjelina, a Županijska ulica, koja predstavlja južni ulaz u središte grada, dobila izgled kakav zaslužuje, istaknuo je Završki. Dodao je kako je, nažalost, Županijska ulica trenutno vrlo zapuštena, iako ima i dobrih primjera gdje su, pojedinci i tvrtke, o svome trošku uredili pročelja zgrada. Ipak, u Županijskoj ulici, smatra on, ima puno zgrada zbog kojih se svi zajedno stidimo, iako bi se trebali stidjeti njihovi vlasnici i suvlasnici.

On je pozvao Grad Osijek da uloži u obnovu Županijske ulice, u skladu s idejnim projektom koji je već napravljen.

Tu je inicijativu podupro i kazališni intendant Božidar Šnajder, koji je rekao kako govori o potrebi uređenja Županijske ulice i kao Eseker. Dodao je kako Osijek, koji želi postati 2020. godine Europskom prijestolnicom kulture, mora dostojno urediti svoje gradsko središte, parkove i promenadu. D. Celing

Najčitanije iz rubrike