Osijek
PROJEKT “MLINAREV PUT” BROD-MLIN

Vodenica usidrena kod vodovodne centrale
Objavljeno 25. studenog, 2015.
Svečano otvorenje vodenice bit će za Dan grada Osijeka

Da se do jučer kojim slučajem zadržalo bablje ljeto, odnosno da nije bilo oblačno i vjetrovito, bilo bi više zainteresirane publike.

Ovako je pomalo samozatajno, tek uz praćenje medija, na svoju matičnu lokaciju doplovila nova osječka atrakcija.

Riječ je vodenici, mlinu na Dravi, replici mlinova kakvih je početkom 20. stoljeća u samom središtu grada, na prostoru današnje Zimske luke, bilo njih šezdesetak. Posljednja je uništena tijekom savezničkog bombardiranja Osijeka krajem Drugog svjetskog rata.

Danas, ovakva je mlinica realizirana kao dio projekta “Mlinarev put”, u okviru prekograničnog programa IPA Hrvatska - Mađarska, u kojem su uz Grad Osijek još partneri njegova Turistička zajednica, Ekološka udruga Vodenica, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, ali i Muzej mlina Orfu, nedaleko od mađarskog Pečuha.

- Namjera je projekta gradnja potpuno funkcionalnog mlina-broda koji će biti otvoren za turiste i druge posjetitelje koji će moći u mlinu gledati kako se nekada proizvodilo brašno - pojašnjava Srećko Kukić, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za programe i projekte EU-a i gospodarstvo u Gradu Osijeku.

Vodenica se od rujna prošle godine gradila na prostoru Luke Tranzit, što je bio zahtjevan proces, jer je u cijelosti ručno izrađena. Svi su elementi krojeni i sklopljeni “in situ” - u luci, a nakon porinuća trupa, od ljeta, radilo se na vodi.

Jučer od 11 sati krenulo je njezino šlepanja uzvodno, oko 13 sati prošla je u između mostova u središtu grada, poslije 15 sati usidrena je na novoj lokaciji - ispred stare vodovodne centrale na Gornjodravskom šetalištu.

Ondje su jučer odmah montirana i dva pristupna mosta koji su ujedno i odbojnici koji čuvaju mlinicu od udara o obalu. Svečano će otvorenje vodenice biti priređeno za Dan grada Osijeka, dakle idući tjedan.

Dario KUŠTRO

16,5x15

metara dimenzije su trupa broda

70

četvornih metara zauzima kućica

6

metara promjer je kotača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana