Osijek
KOMARCI GRADSKA UPRAVA REZIMIRALA PROTEKLU SEZONU

Vrkić: Rezultat borbe protiv
komaraca neka ocijene građani,
no s manje je novca učinjeno više
Objavljeno 24. studenog, 2015.
Prvi put nakon dvadeset godina nije provedeno tretiranje iz zrakoplova

Prvi put nakon 20 godina ovog ljeta u borbi protiv komaraca područje grada Osijeka nije tretirano iz aviona.

Umjesto toga na snazi je bila druga, kako je rečeno, znanstveno utemeljena metoda borbe tretiranja sa zemlje, bazirana na sedmodnevnoj predikciji, odnosno predviđanja tjedan dana unaprijed gdje će se pojaviti najezda komaraca. U tom su smislu određivane i lokacije, umjesto širokog kruga tretiralo se ciljano. O rezultatima ovosezonske borbe protiv ljetnih napasnika jučer su govorili u gradskoj upravi, na konferenciji za novinare.

- Osnovno je da smo uz manje troškove imali učinkovitiju borbu. Jesmo li u tomu u cijelosti uspjeli, ostavljam suditi građanima, no ovom se metodom troši umnogome manje od 14 milijuna kuna, koliko je nekad trošilo - rekao je gradonačelnik Vrkić.

Novo je poglavlje u borbi protiv komaraca bazirano na, pojašnjavaju, znanstvenoj metodi koju čine monitoring i prognostički model, a za što su korišteni matematički izračuni i softverski programi. Za ovu borbu, kao što je poznato, formiran je ekspertni tim na čijem je čelu Enrih Merdić, pročelnik Odjela za biologiju. Jedina je mrlja u ovogodišnjoj borbi napravljena u startu, i ona se poslije reflektirala na cijelu borbu. Naime, zbog nespremnosti izvođača, izostao je larvicidni tretman poplavnih područja. Rečeno je i kako je ovaj način borbe mjerljiv, odnosno može se nakon tretiranja izmjeriti učinkovitost. U praksi to znači sljedeće: ako je ona manja od 50 posto, Grad ne plaća izvoditelju troškove tretmana.

Kad je riječ o planovima, optimistične prognoze govore da bi za sedam godina, nastavi li se ovako, Osijek trebao biti grad bez komaraca.

- Tomu bi uvelike trebao pridonijeti u ovom trenutku najnapredniji način predikcije pojave komaraca - rekao je Oleg Antonić iz tvrtke Gekom, koja je izradila softverski program. On uključuje cijeli niz faktora, od kakvoća vode i zraka, populacijske i vegetacijske dinamike, kretanje vodostaja...

- Ovaj je način borbe jedan od rijetkih primjera gdje je znanost izravno upotrijebljena u praksi - rekao ja zaključno Vrkić.

Dario KUŠTRO
Sarvašu isprika

Vrkić je najavio kako cjelovitog rješenja u borbi protiv komaraca neće biti ako se ne uključe Županija i susjedne općine. “Računamo tu i dalje na državu, ali ovaj put na drukčiji način. Neka se oni obvežu na rješavanje problema s komarcima na području Kopačkog rita, jer riječ je o instituciji u državnom vlasništvu. Zbog nemogućnosti da ondje tretiramo i ovaj sam put dužan ispriku mještanima Sarvaša”, rekao je Vrkić.

Kada je država u pitanju, očekuje se i bolji partnerski odnos Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda.

DOBRO BI DOŠLO I VOZILO S GUSJENICAMA

U borbi protiv komaraca, uz snažnu informatičku podršku, korišten je cijeli spektar prometne opreme, od amfibijskih vozila, zrakoplova, pa i dron. U jednom je trenutku spomenut i tenk. “Ne baš tenk, ali zbog gotovo 'amazonskih' uvjeta poplavnih sjeverozapadnih dijelova ispred Osijeka, dobro bi nam došlo vozilo s gusjenicama”, rekao je Merdić.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

Najčitanije iz rubrike