Novosti
O KONVERZIJI KREDITA

KREDA i Franak: Pojedine banke opet varaju dužnike
Objavljeno 24. studenog, 2015.
Iz udruga navode kako kršenje zakona “HNB propušta primijetiti”

Iluzija šezdeset tisuća dužnika u švicarskim francima o konačnom dolasku spasonosnog rješenja u obliku konverzije CHF kredita u eurske u nadi da će pravda pobijediti brzo se raspršila nakon što su pristigli prvi izračuni u njihove poštanske sandučiće.

“Na prvi pogled odmah je bilo jasno da nešto nije u redu. Kamatne stope u velikom su broju slučajeva bile previsoke, a dužnici su se našli u poteškoćama s dokazivanjem da su ih banke još jednom prevarile“, izjavio je volonter Udruge kreditnih dužnika – KREDA Ivan Kontrec.

- Jedan je aktivist udruge dobio dokument od osobnog bankara u Raiffeisen banci koji podupire sve sumnje da se izračuni nisu radili u skladu sa zakonom. U dokumentima u prilogu je vidljivo da je klijentu banke u izračunu konverzije kao početna kamatna stopa bila određena iznimno visoka u iznosu od 7,50 posto. S druge strane, iz akcijske ponude banke je vidljivo da je u vrijeme kad je dužnik dizao kredit u ponudi banke na isti takav eurski kredit kamatna stopa iznosila 4,95 posto - objašnjava Kontrec.

Banka je tom dužniku godinama zaračunavala u konverziji 2,55 posto višu kamatnu stopu te uopće nije pratila kretanje 12M euribora, kao što je navedeno u Dodatku koji je dužnik primio uz izračun konverzije. Euribor se mijenjao svake godine, a banka nije mijenjala kamatnu stopu sve do 2011.

“Udruga kreditnih dužnika – KREDA ovih dana primila je izrazito velik broj obavijesti kako pojedine banke ucjenjuju svoje klijente da im neće odobriti konverziju ako prije potpisivanja aneksa ne podmire u cijelosti dugovanje koje imaju zbog manjka nastalog konverzijom“, upozoravaju iz udruge te napominju kako je riječ o još jednom kršenju zakona.

U udruzi Franak priopćenjem su upozorili kako je najveći problem u procesu konverzije kredita ponovno kršenje zakona od strane banaka, što “HNB propušta primijetiti”. Neki od najčešćih načina kršenja zakona, navode u Franku, su lažno prikazivanje i evidentno manipuliranje eurskim kamatama, kao i nepriznavanje statusa klijenta i drugih pogodnosti koje je dužnik imao u kreditu u francima. Na taj način povećava se povijesno kretanja kamatnih stopa za kredite u eurima u simuliranom otplatnom planu, čime se dužnicima krade od tisuću do pet tisuća eura preplate u pojedinim slučajevima. Nepravilnost je i to što su banke lažno utvrđivale i povećavale početne glavnice i do pet posto manipulirajući tečajem. U Franku navode i kako neke banke uvjetuju konverziju jednokratnom isplatom utvrđenog manjka uplata, nezakonito izdvajaju dospjele glavnice iz konverzije i uvjetuju konverzije njezinom jednokratnom isplatom. U Udruzi kažu kako također derogiraju prava dužnika u aneksima ugovora o konverziji. Zbog toga su pozvali HNB i Ministarstvo financija na zajedničko utvrđivanje daljnjih koraka oko mjera nadzora provođenja konverzije, uz prijedlog HNB-u da formira tim stručnjaka za nadzor koji će po hitnom postupku utvrditi i javno objaviti promjene kamatnih stopa za eurske kredite od 2001. godine.

Eduard SOUDIL/Igor MIKULIĆ
HNB ponovno ne štiti dužnike i tolerira kršenje zakona

U udruzi Franak navode kako se HNB pokušava unaprijed opravdati da neće biti u mogućnosti provjeriti sve nepravilnosti. Naglašavaju kako je nevjerojatno da nadzorno tijelo u poslovanju banaka “u jednoj uređenoj državi može javno izjaviti da nije u stanju raditi svoj posao”. “HNB javno potvrđuje da neće reagirati, da ponovno kasni i da ponovno tolerira evidentna kršenja zakona. HNB ponovno građane prepušta na samovolju banaka i dozvoljava da se dužnike dovodi u bezizlaznu poziciju, gdje su dužnici prisiljeni odlučiti u roku 30 dana o prihvatu izračuna konverzije, iako je evidentno da izračuni nisu točni i da su dužnici u njihovu osporavanju gotovo bespomoćni”, ističu iz Franka. I iz KREDA-e upozoravaju HNB “da pasivnim promatranjem i nečinjenjem postaju sudionici u još jednoj smišljenoj prijevari na štetu dužnika”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike