Svijet
OPASAN INCIDENT U SIRIJI IZMEĐU RUSIJE I JEDNE OD ZEMALJA NATO-A

Turska srušila ruski avion, Putin bijesan zbog izdaje
Objavljeno 25. studenog, 2015.
Ruski predsjednik incident je nazvao “zabijanjem noža u leđa”

Turska televizija Haberturk objavila je videosnimak na kojem se vidi kako se mlazni borbeni avion u plamenu ruši u blizini tursko-sirijske granice. Nakon detaljne provjere i nalaza utvrdilo se da je riječ o ruskom lovcu Sukhoi Su-24, čiji su se piloti katapultirali. “Vojni zrakoplov koji je Turska srušila na granici sa Sirijom je letjelica Su-24 ruske proizvodnje”, priopćili su izvori iz predsjedništva Turske, navevši da je zrakoplov srušen u skladu s turskim propisima nakon što je povrijedio zračni prostor te zemlje i u pet minuta bio deset puta upozoren. Isti izvori navode da je predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o rušenju zrakoplova obavijestio načelnik Generalštaba turske vojske.

Mediji javljaju da je jedan pilot poginuo, a drugi zarobljen. Pobunjenici su navodno rekli da traže drugog pilota. Rekli su i da će tijelo ubijenog pilota pokušati razmijeniti za zatvorenike koje drži sirijska vlada.

Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo je da su u Siriji, na granici s Turskom, izgubili zrakoplov Su-24, i to najvjerojatnije tako što je gađan sa zemlje. “Ruski zrakoplov nije narušio turski zračni prostor. Avion je bio na visini od 6000 metara. Piloti su se katapultirali i sada se utvrđuje što se dogodilo s njima Prema prvim informacijama jedan je poginuo.

Turska je priopćila da je ruski borbeni zrakoplov nekoliko puta upozorila da ne ulazi u njihov zračni prostor prije nego što je srušen. Turski mediji navode da je letjelica čak pet minuta provela u njihovu zračnom prostoru prije nego što je srušena. Generalni tajnik NATO-a komentirao je “nedopustivo kršenje turskog zračnog prostora” te najavio izvanredni sastanak. “Ruski potezi ne pridonose stabilnosti i sigurnosti regije. Pozivam Rusiju da potpuno poštuje NATO zračni prostor i izbjegne jačanje eskalacije s našom vojnom alijansom”, poručio je.

Vladimir Putin rušenje ruskog borbenog zrakoplova na tursko-sirijskoj granici nazvao je “zabijanjem noža u ruska leđa”, koje bi moglo imati ozbiljne posljedice za rusko-turske odnose. U trenutku kad je pogođen, ruski boreni zrakoplov bio je kilometar unutar sirijskog zračnog prostora, a pao je četiri kilometra u dubini sirijskog teritorija, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin na izvanrednoj konferenciji za novinare. Odbacio je tvrdnje da je Suhoj 24 ušao u zračni prostor NATO-a.

Putin je kazao da ruski piloti i avioni nisu bili prijetili Turskoj.

“Oni su se borili protiv terorista. Naša se vojska herojski bori protiv terorista, i onda dobijemo nož u leđa”, kazao je. Avion je srušen dok je izvodio napade na Islamsku državu u sjevernoj Latakiji.

Otkazan susret ministara vanjskih poslova Rusije i Turske

“Predsjednik je jasno izjavio kako je nemoguće da ova situacija ne utječe na rusko-turske odnose. U tom kontekstu, odlučeno je da se otkaže sastanak ruskog i turskog ministra vanjskih poslova koji se trebao doržati danas, 25. studenoga”, novinarima je jučer izjavio ruski ministar vanjskih poslova Segej Lavrov. Rusko ministarstvo vanjskih poslova također je upozorilo ruske građane da ne posjećuju Tursku, jer nije sigurna zbog mogućnosti terorističkih napada. “Terorističke prijetnje u Turskoj su u porastu i opasnost nije ništa manja nego u Egiptu”, izjavio je Lavrov.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike