Svijet
HOLLANDE ODABRAO:

Francuska se okrenula Rusiji i EU, a ne NATO-u
Objavljeno 24. studenog, 2015.

Vezani članci

EKSTREMISTIČKI ELEMENTI U BIH

Opasnost od terorizma realna je i u Hrvatskoj

Poslije terorističkih napada u Parizu predsjednik Francuske Francois Hollande izjavio je kako je protiv njegove zemlje izvršen "ratni čin", ali se nije pozvao na peti članak kodeksa NATO-a i nije tražio pomoć tog saveza, piše The Fiscal Times.

Prema petom članku kodeksa NATO-a, napad na jednu od zemalja Saveza u Europi ili Sjevernoj Americi smatrat će se napadom na cijeli Savez i svaka od zemalja NATO-a pružit će pomoć napadnutoj zemlji, uključujući i vojnu. Umjesto da se pozove na taj članak, Hollande se obratio za pomoć Europskoj uniji, pozvavši se na članak 42.7 Lisabonskog sporazuma koji podrazumijeva solidarnost zemalja EU-a u slučaju napada na jednu od njih. Neki analitičari, piše list, smatraju da se francuski predsjednik namjerno ne želi obratiti NATO-u, a za to postoje tri moguća razloga.

Jedan od njih je to što se Francuska, koja je obećala dati odlučan i dugotrajan otpor ISIL-u, pokušava približiti Rusiji i njezinu predsjedniku Vladimiru Putinu. List podsjeća da je Rusija ranije bombardirala pozicije boraca u Raki, podržavajući tako francusku avijaciju. Ako Hollande cijeni rusku pomoć, on će vjerojatno dva puta razmisliti prije nego što pokuša uvući NATO u sukob s ISIL-om, navodi list.

Pretpostavku o drugom razlogu iznio je profesor Julian Ku s američkog Sveučilišta Hofstra. SAD i Francuska odavno koriste vojnu silu protiv ISIL-a u Siriji i zbog toga je, s njegove točke gledišta, besmisleno pribjegavati petom članku povelje NATO-a. Treći je razlog to što SAD može jednostavno ne podržati novu moguću rezoluciju NATO-a o Siriji, iako je, prema mišljenju lista, to malo vjerojatno. Washington će najvjerojatnije jednostavno odvratiti Francusku od traženja pomoći na temelju petog člana, kako se sukob u Siriji ne bi tumačio kao masovan rat protiv ISIL-a.E.Soudil

OPREZNO PRI OBJAVI RATA

The Fiscal Times objavio je izjavu analitičara Anthonyja Kordesmana koji smatra da SAD mora biti vrlo oprezan u onome što se tiče formalne objave rata. Riječ je i o tumačenju ISIL-a kao neprijatelja. Ekspert smatra da SAD pokušava izbjeći "potencijalni pravni košmar". Drugi mediji također su skrenuli pozornost na odsutnost želje Hollandea da se obrati NATO-u. Britanski list Telegraf nazvao je njegovu odluku "ozbiljnim udaljavanjem" od Saveza. Novinar američkog kanala CNBS pretpostavlja da NATO neće pomagati Francuskoj jer će nazočnost Saveza u Siriji donijeti više štete nego koristi.

Najčitanije iz rubrike