Kultura
6. MEĐUNARODNA REVIJA LUTKARSTVA

Brojne nagrađene predstave mogu se pogledati besplatno
Objavljeno 25. studenog, 2015.
Osijek je domaćin lutkarima iz Slovačke, Slovenije i Srbije

Lutkokaz 2015., 6. međunarodna revija lutkarstva ugostit će od 25. do 28. studenoga u Osijeku lutkare iz Slovačke, Slovenije i Srbije, uz domaćine - studente Umjetničke akademije u Osijeku.

I ove godine Lutkokaz, u organizaciji UAOS-a ima za svakoga ponešto - predstave za male i velike gledatelje te radionice za buduće lutkare. I sve to besplatno.

Ovogodišnji festival bit će svečano otvoren večeras (srijeda, 25. studenoga) u 18 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Nakon otvaranja nastupa Kazalište mladih Novi Sad s predstavom "Kako je otkriveno letenje", između ostaloga, nagrađenom za animaciju na ovogodišnjem PIF-u. U predstavi namijenjenoj školarcima i svima koji se tako osjećaju jednoj dugokljunoj i dugomislećoj rodi jednoga je dana pala na pamet malena misao, koja ju je od tog trenutka svakodnevno intrigirala. Bila je to misao o letenju.

Od gostujućih predstava, tu su brze i duhovite "Ginjolske varijacije", studenata lutkarstva Kazališne akademije u Bratislavi (UAOS, 26. studenoga u 19 sati), te "Priča na gumbe" Lutkarskog kazališta Zapik iz Ljubljane, duhovita, zabavna i nagrađivana predstava za sve starije od četiri godine u kojoj cirkuski gumbi plešu po štriku i gutaju mačeve, nacrtani dječak pokušava puštati zmaja (UAOS, 27. studenoga, 18.30).

Od domaćih predstava publika će moći uživati u "Kumi Smrt" (UAOS, 26. studenoga u 17.30), koja otvara pitanje: Ima li života prije smrti?, i "Ni'ko kao ja", intimnom i emocionalnom susretu animatora i lutke javanke, potom zanimljivom spoju pokreta i animacije u predstavi "O Tolstoju i lavovima i pustim otocima" (Barutana, 27. studenoga, 17.30) te duhovitoj i dirljivoj priči za malene o prevladavanju strahova "Mjesečina" (UAOS 27. studenoga u 19 sati).

Čast da zatvori ovogodišnji Lutkokaz dobila je predstava “Duga” (Barutana, 28. studenoga u 20 sati), prva predstava Umjetničke akademije u Osijeku koja je ušla u konkurenciju PIF-a, odmah osvojivši nekoliko nagrada. Predstava, nastala prema motivima novele Dinka Šimunovića govori o nepristajanju na kompromise i zakone primitivne okoline.

Uz predstave, u sklopu Lutkokaza će se održati pet radionica međunarodnih lutkarskih stručnjaka Pavela Uhera, Andreja Pachingera, Elene Lindtnerove, Eve Farkašove i Jelene Sitar Cvetko.

Ovogodišnji Lutkokaz posvećen je Zvonku Festiniju, koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom lutkarstvu kao redatelj, dugogodišnji čelnik hrvatske UNIMA-e, predsjednik Umjetničkog savjeta PIF-a, selektor brojnih festivala, predavač na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i motor pokretač lutkarskih događaja. Umjetnička akademija zahvalit će mu programom "Zvonko Festini - suradnik i prijatelj" (UAOS, 27. studenoga u 20 sati).

Darko KOVAČEVIĆ
Uglavnom diplomski radovi

Osnovna ideja Lutkokaza je održati reviju studentskih predstava, uglavnom diplomskih radova, koji su zbog svoje kvalitete zaslužili javno izvođenje. Tako bi studenti svojim kolegama iz drugih akademija, ali i građanima, prikazali svoja najuspjelija djela, kako je istaknuo asistent na UAOS-u Igor Tretinjak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike