Kultura
PREDSJEDNICA HRVATSKOG CENTRA UNIMA-E:

Nastavak razmjene gostovanja i koprodukcije s kineskim lutkarima
Objavljeno 25. studenog, 2015.

OSIJEK - U gradu Quanzhou (pokrajina Fujian, Narodna republika Kina), od 8. do 15. studenoga 2015. godine održan je 4. kineski Quanzhou Međunarodni lutkarski festival i 14. azijski umjetnički festival.

Prelijepi grad s više od 8,5 milijuna stanovnika bio je domaćin brojnim kineskim i međunarodnim lutkarskim kazalištima te gostima iz cijeloga svijeta. Pod motom ovogodišnjeg festivala "Slaveći azijsku umjetnost prigrlimo pomorski put svile", u svečanosti otvorenja festivala sudjelovali su vrhunski umjetnici iz Filipina, Indonezije, Maldiva, Malezije, Bangladeša, Mongolije, Japana i Koreje.

U lutkarskom dijelu festivala sudjelovalo je trinaest kineskih lutkarskih kazališta koja su svojim predstavama pokazale najljepši dio tradicionalnog lutkarstva. U međunarodnom dijelu programa sudjelovala su lutkarska kazališta iz Argentine, Australije, Belgije, Brazila, Njemačke, Nizozemske, Indonezije, Novog Zelanda, Srbije i Tajvana. S obzirom na to da su u sklopu Festivala bile organizirane i brojne izložbe te okrugli stolovi na kojima se razgovaralo o lutkarstvu, gošće Festivala bile su i Jasminka Mesarić, predsjednica HC UNIMA-e, te Iris Pavić Tumpa, članica Upravnog odbora HC UNIMA-e.

Osječanka Jasminka Mesarić održala je izlaganje pod nazivom "Lutkarska kazališta u Hrvatskoj - financiranje i organizacijski modeli", dok je Iris Pavić Tumpa predstavila hrvatske lutkarske festivale. Prema riječima predsjednice HC UNIMA-e, izlaganja naših predstavnica naišla su na veliko zanimanje jer imamo vrlo dobro organizirana kazališta, a i sustav financiranja, iako se to nama u Hrvatskoj možda ne čini tako vrlo je dobar. Iako smo mala zemlja imamo bogatu kazališnu (lutkarsku) tradiciju, ali i vrlo zanimljive festivale pa je bilo brojnih pitanja vezanih uz te teme.

Nastavljeni su i razgovori vezani uz suradnju HC UNIMA-e i UNIMA-e Kine, uz razmjenu gostovanja (podsjećamo da su dva izvrsna kineska lutkarska kazališta bili gosti 20. vukovarskog lutkarskog proljeća) te mogućnostima realizacije koprodukcijskih predstava. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike