Regija
PROBLEME RUŠEVNIH I ZAPUŠTENIH OBJEKATA

U Kneževu je u općinskom
vlasništvu samo - groblje!?
Objavljeno 25. studenog, 2015.
Vlasnici svega ostaloga u Kneževu su država, institucije, ustanove i tvrtke

BELI MANASTIR - Na području Baranje nekoliko je drastičnih primjera nemoći jedinica lokalne samouprave u nastojanju da riješi problem zapuštenih i ruševnih objekata koji su nekada služili za opće dobro stanovnika. Doduše, zakon pruža određene mogućnosti za njihovu adaptaciju pa čak i rušenje, ali neke odredbe poprilično su nedorečene, a postupak kompliciran, zbog čega se nitko ne odlučuje pokušati primijeniti ih. Najzanimljiviji je slučaj Kneževa, sela u općini Popovac.

- Slobodno napišite da je Kneževo, ako ne jedino onda rijetko selo u Republici Hrvatskoj čiji su dvotrećinski vlasnici država, institucije, ustanove i tvrtke - kaže Zoran Kontak, načelnik Općine Popovac, napominjući kako je tamo u općinskom vlasništvu samo groblje.

Podsjeća na priču oko bivšeg TOS-ovog restorana, igrališta mjesnog NK Belje i čarde u blizini igrališta.

- Sve spomenuto u vlasništvu je Hypo banke, a pripalo joj je nakon stečaja bivšeg vlasnika. Trenutačno nam najviše “gori” pitanje igrališta i prostorija uz njega. Krov je u katastrofalnom stanju i bojim se da netko od igrača ili posjetitelja ne nastrada. Ali objekt nije u našem vlasništvu pa ga ne možemo renovirati - objašnjava Kontak, navodeći niz neuspješnih pokušaja stupanja u kontakt s vlasnicima. Posljednji put prije nekoliko dana kada je elektronskom poštom po tko zna koji put zatražio očitovanje i zamolio Hypo banku da im česticu s objektima daruje na dobrobit svih. U tom slučaju, dodaje, Općina bi vlastitim sredstvima financirala obnovu igrališta koje se koristi još od 1928. godine. Kontak kaže kako je i veliki kneževački perivoj, koji ima sve preduvjete da bude najljepši u ovom dijelu Hrvatske, u tuđem vlasništvu, ali se Općina trudi bar djelomice ga održavati. Velika većina zgrada u središtu mjesta pak u beljskom je vlasništvu, ali o darovnicama (poput one za darđanski dvorac), za sada nema riječi.

U Kneževim Vinogradima, kao i većini ostalih baranjskih općina, ističu problem ruševnih obiteljskih domova. Karakteristično za ovu općinu pitanje je pustara.

- Kada sagradimo stanove za preostalo stanovništvo na pustarama, nadam se da ćemo zajedničkim snagama s vlasnicima sadašnjih objekata po pustarama raditi na njihovu rušenju - kaže općinski načelnik Deneš Šoja.

Već duže vrijeme Šoja povlači pitanje stare beljske vinarije u središtu Kneževih Vinograda, koja se sa sadašnjim izgledom nikako ne uklapa uz reprezentativni stoljetni beljski podrum, metu brojnih turista.

- Prije otprilike godinu i pol dobio sam od Belja službeni odgovor da na tom mjestu planiraju gradnju hotela. No situacija je za sada takva da je sve ostalo na planovima - kaže Šoja, napominjući kako se nada da će na proljeće ovaj stari objekt biti srušen, a teren saniran.

Ivica GETTO
Za “dobrodošlicu” ruševna Adica u vlasništvu Hypo banke

Slične muke muče i belomanastirske gradske oce. Hypo banka, naime, i u jedinom baranjskom gradu ima u vlasništvu jedan oronuli objekt, svojevrsnu “dobrodošlicu” svima koji u grad stignu vlakom ili autobusom. Riječ je o nekadašnjem hotelu Adica, koji je već godinama izložen samo zubu vremena i praktički se više ne može obnoviti.

Vrijedi spomenuti i dječji vrtić u Šećerani koji je nakon kraha Škrobare završio u vlasništvu jedne privatne tvrtke, ni krive ni dužne zbog takvog raspleta situacije.

- Kako da obnavljamo vrtić ili obnovu nominiramo fondovima, kada on nije naš - pita se gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, ističući kako u takvim slučajevima nekog specijalnog rješenja - nema.

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike