Ekonomija
NOVI TREND U HRVATSKOJ

U Osijeku s radom počinje prva craft pivovara Black Hat
Objavljeno 25. studenog, 2015.
Igor Ilić i Danijel Božurić kažu da su samo svoj hobi pretvorili u biznis

Početkom prosinca u prostorima osječkog Biosa s radom počinje prva craft (obrt) pivovara Black Hat.

Taj su projekt pokrenuli Igor Ilić, apsolvent elektrotehnike, i Danijel Božurić, vlasnik jedne privatne tvrtke.

Ideja za pokretanjem craft pivovare javila se, kako nam kažu ovi istinski ljubitelji piva, prije godinu dana kada su željeli hobi kojim su se bavili prebaciti u posao. Želja je bila to veća jer je, prema njihovim riječima, u Hrvatskoj u posljednje vrijeme sve veći interes za craft pivima te su se vidjeli u tom dijelu priče. Posebice to navodi Danijel koji još od malena ima viziju otvoriti vlastitu pivovaru. U početku su, kako napominju, pivo kuhali kod kuće i isprobavali određene recepture s dodatkom grejpa, meda i ostalog. Nakon toga krenuli su planovi za ulaganja i pokretanje proizvodnje. Osnovali su tzv. tvrtku za deset kuna, Ilić je uspio dobiti i poticajna sredstva iz mjere za samozapošljavanja, a iskoristili su i pogodnosti koje nudi poduzetnički inkubaotr Bios u smislu povoljne cijene najma i ostalog.

Svečano otvorenje pivovare Black Hat planirano je za 9. prosinca kada će izaći i prva serija piva na tržište. Kapacitet proizvodnje za prvu će ruku biti proizvodnja piva od oko 4000 litara mjesečno, a u planu je dosegnuti kapacitet od najmanje 8000 litara.

- Prvo pivo koje ćemo proizvoditi je Blond Ale, koje je najsličnije pivima na koja su svi naviknuti na ovom našem području. To je lagano pivo zlatne boje, s blagom aromom hmelja. Sva naša piva sastojat će se od ječmenog slada, vode, hmelja i kvasca, a ovisno o stilu piva, tu će se naći i neko začinsko bilje ili slično. U planu nam je praviti manje serije piva koja ćemo ovisno o interesu kupaca ubaciti u proizvodnju u većim količinama - kažu Igor i Danijel.

Ono što je zanimljivo jest da ovi mladi poduzetnici nabavljaju slad u Novoj Gradiški, hmelj u Sloveniji, a kvasac u Belgiji.

Pivo planiraju distribuirati ugostiteljskim objektima na području Osijeka te cijele Slavonije i Baranje. Svi zainteresirani ugostitelji mogu se ovim mladim poduzetnicima obratiti na telefone (098682508 ili 0996571301) ili preko emaila (black.hat.craft@gmail.com).

Zdenka RUPČIĆ
U HRVATSKOJ OTVORENO VEĆ DESETAK MALIH CRAFT PIVOVARA

U posljednjih godinu dana Hrvatska je dobila desetak malih craft pivovara u kojima se maksimalna briga poklanja kvaliteti proizvoda.

Najčitanije iz rubrike