Regija
ANVAR AZIMOV, VELEPOSLANIK RUSKE FEDERACIJE:

Rusi će sufinancirati obnovu
spomenika Crvenoj armiji
na belomanastirskom trgu
Objavljeno 25. studenog, 2015.

BELI MANASTIR - Do idućeg Dana pobjede nad fašizmom, 9. svibnja 2016. godine, spomenik Crvenoj armiji na belomanastirskom središnjem trgu trebao bi biti obnovljen. Obećao je to tijekom jučerašnjeg posjeta Belom Manastiru Anvar Azimov, veleposlanik Ruske federacije u Zagrebu, naglasivši kako će Ruska federacija izdvojiti određena sredstva za ovaj zahvat. Izrazio je zadovoljstvo što je spomenik u više-manje dobrom stanju, tim više što on predstavlja spomenik u pravom smislu riječi, budući da je na tom mjestu pokopan general-lajtnant Vasilij Petrovič Musin, koji je poginuo u Batinskoj bitci, u studenome 1944. godine.

Informaciju o njegovom pokopu na sadašnjem središnjem gradskom trgu bilo je teško dobiti, budući da nije pronađen ni jedan pisani dokument. Saznanja o tom događaju imali su samo stariji Belomanastirci, među kojima i Mila Oestereicher, koja je bila nazočna njegovu pokopu u smiraj Drugog svjetskog rata, kao i na jučerašnjem polaganju vijenaca podno spomenika. Uoči polaganja vijenaca, veleposlanika Azimova sa suradnicima u gradskoj vijećnici primio je gradonačelnik Ivan Doboš. Podsjetio je na dobru suradnju s bivšim veleposlanikom Ruske federacije, izrazivši nadu da će ona biti nastavljena. Azimova su zanimale razne pojedinosti o Belom Manastiru i Baranji, a bilo je i riječi o eventualnoj gospodarskoj suradnji. Na prijmu su bili i članovi izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista na čelu sa sadašnjim i bivšim predsjednikom Franjom Habulinom, odnosno Ivanom Fumićem, te predstavnici Baranjsko-ruskog društva prijateljstva. Razlog Azimovom dolasku bila je 71. godišnjica Batinske bitke, jedne od najvećih i najkrvavijih završnih operacija Drugog svjetskog rata. Stoga su se hrvatsko-ruska izaslanstva nakon Belog Manastira zaputila prema spomeniku “Pobjeda”, u Batini.I.Getto

SVIJET OSLOBODITI OD ISILA

''Kao što su sovjetski vojnici, zajedno s pripadnicima NOVJ-a oslobađali Europu, tako će sada ruski vojnici svijet osloboditi od terorista Islamske države'', rekao je Azanov, dodavši kako je Rusija spremna za suradnju s Amerikom. Ipak, hvaleći se djelovanjem ruske avijacije, istaknuo je kako su u samo dva mjeseca ruski avioni učinili više nego američki u dvije godine.

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike