Regija
REKONSTRUKCIJA STROSSMAYEROVOG TRGA

Nakon 60 godina obnova
prolaza prema katedrali
Objavljeno 25. studenog, 2015.

ĐAKOVO – Iako se doslovno nalazi u podnožju 84 m visoka dva zvonika najpoznatije đakovačke znamenitosti - katedrale, prolaz od prvostolnice do Gradske tržnice već godinama je neugledan prostor s više praznih, zapuštenih kioska nego onih koji su u funkciji. Tamošnji niz starim i poderanim plakatima oblijepljenih izloga praznih poslovnih prostora pravo je ruglo, šaka u oko, u samom središtu grada. Prolaz nema ime jer je dio Strossmayerovog trga kojem već godinama slijedi cjelovita rekonstrukcija, no najvidljiviji (uvodni) tragovi tog velikog posla zasad su bili samo arheološki radovi zbog kojih je zadnjih godina na Trgu i u prolazu iskopano, a potom i zatrpano te asfaltom 'zakrpano' više sondi. Prolaz je desetljećima isti, točnije, otkako mu je dan sadašnji izgled, a bilo je to prije gotovo 60 godina! Sadašnji izgled dala mu je gradnja zadnje od tri stambene zgrade u susjednoj Cesarčevoj ulici, trokatnice sagrađene 1960-ih, dok je ona prva, u sredini, kaže poznavatelj đakovačke prošlosti i strastveni sakupljač starina Valentin Markovčić, građena još 1958./59. Sve tri zgrade, pa tako i trokatnica, koja s jedne strane omeđuje prolaz, nepogrešivo podsjećaju na socijalistički tip gradnje – na zgrade kolektivnog stanovanja lišene svakog detalja, svake estetike. Sagrađene su na prostoru koji je pripadao Biskupiji, a koji je bio nacionaliziran. Nasuprot zgradi, prolaz s lijeve strane omeđuje zid dvorišta Bogoslovnog sjemeništa čija je zgrada na kraju prolaza, tj. na samome trgu.

– Taj prolaz bio je tu i prije gradnje zgrade, a biskupiji je bio put do nekadašnje Švajcerije koja je također bila njihova. Za prolaz, za postavljanje nogostupa, zemlja se tih 1960-ih, dobro se sjećam, kopala ručno, a izvozili su je kolima i konjima. Na mjestu gdje je danas u prolazu zgrada bio je drveni plot, a iza njega svećenički vrtovi, drvarnice, stare kućice za alat - prisjeća se Markovčić.

Prvotni zemljani put u prolazu prvo su zamijenile kocke, potom beton, a zatim asfalt koji je do danas dotrajao, 'krpan' više puta. I kako je tada uređen, takav je ostao do danas – sa starim i već umornim drvoredom, prastarim klupama, starom javnom rasvjetom. Osim prolaznika, život je prolazu do prije 20-ak godina udisao i niz trgovina u prizemlju zgrade. Bile su tu, sjećaju se i ne tako stari Đakovčani, kako su je zvali 'piljarna', poljoprivredna apoteka..., a poslije i samoposluga Dvori. No, već godinama ti su lokali u središtu grada prazni, s prljavim i oblijepljenim izlozima na kojima ima još plakata koji pozivaju na već neke bivše izbore i od prije deset godina.

Grad Đakovo izdao je nalog vlasnicima triju kioska da presele objekte i oslobode prolaz za radove jer će upravo tu početi konkretni radovi na godinama iščekivanoj rekonstrukciji Strossmayerovog trga. Skorašnji početak radova u prolazu potvrdio je i gradonačelnik Zoran Vinković.

- Vlasnicima kioska dali smo tri mjeseca da oslobode prolaz od tih objekata - kaže Vinković. Prvi je po nalogu postupio kiosk s tiskom, preselivši desetak metara, uz bok spomenutoj trokatnici.

– Sazvali smo sastanak s izvođačem radova Gradnjom Osijek. Ići će se u reviziju troškovnika, nakon čega slijedi potpisivanje aneksa ugovora i kreću radovi. Prvo idu radovi u prolazu gdje će biti obnovljeno sve – od infrastrukture pod zemljom, nogostupa, zelenog pojasa, klupa, rasvjete i drugog - najavljuje Vinković. Dodaje, radovi će počet bez obzira na to dozvoli li vrijeme, još ove godine no, ipak, najizglednije je da to bude proljeće 2016., a radit će se po fazama. Na upit zašto revizija troškovnika, Vinković kaže kako on sada iznosi 10,5 milijuna kuna pa će se revizijom sagledati njihovo smanjenje.

Suzana ŽUPAN
Kiosci sele na Tržnicu

Gradonačelnik Vinković kaže kako će kiosci za potrebe rekonstrukcije prolaza biti preseljeni na obližnju Gradsku tržnicu, ili neko drugo adekvatno mjesto. “Prilikom radova gledat će se da se što manje zaustavlja promet, a pazit će se da se i dalje na tom potezu omogući prolazak za odlazak na misu u katedralu”, dodaje gradonačelnik.

Najčitanije iz rubrike