Mozaik
DIZAJNER MATIJA ČOP IZ CERNE IZRADIO JE KOSTIM ZA “IGRE GLADI: ŠOJKA RUGALICA 2”

Ne pratim trendove, no
biti svoj uvijek je u trendu
Objavljeno 25. studenog, 2015.
Dobitnik je Elle nagrade za najboljeg mladog dizajnera

Hrvatski dizajneri, Splićanin Mario Miše i Matija Čop iz Cerne kod Vinkovaca, napravili su kostime za novi film “Igre gladi: Šojka rugalica 2”.

Matija je magistrirao na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a trenutačno živi i studira u Londonu, gdje je na postdiplomskom studiju Royal College of Art. Za svoje je kreacije dobio niz nagrada i iza sebe ima brojna sudjelovanja na modnim manifestacijama i sajmovima dizajna u nas i inozemstvu. Njegov projekt Object 12-1 prvi je put prepoznat na globalnoj razini kad se jedan od kostima pojavio u videospotu Lady GaGe za pjesmu “G.U.Y.”. Popričali smo s Matijom o njegovu angažmanu u filmu “Igre gladi: Šojka rugalica 2”, koji je konačno stigao u kina i on nakon godinu dana šutnje smije razgovarati o detaljima vezanim za kostim koji je izradio. Naime, i on i kolega Miše morali su te podatke držati u tajnosti.

Kostimografi filma "Igre gladi: Šojka rugalica 2" Bart Mueller i Kurt Swanson navodno su kontaktirali upravo vas. Kako su došli do vas i zašto su vas odabrali?

- Kostimografi filma “Igre gladi: Šojka rugalica 2” kontaktirali su me nakon što su vidjeli moj projekt Object 12-1 na internetskim portalima. Moj projekt uklapao se konceptualno u ideju Kurta i Barta koju su imali za kostimografiju filma “Igre gladi”, zbog toga su me i angažirali kao suradnika. Izradio sam dva kostima od kojih je jedan uvršten u finalnu verziju samoga filma.

Koliko znam, niste znali koji je film u pitanju? Kako je moguće obaviti takav posao bez te informacije?

- U početku pri potpisivanju ugovora nisam znao o kojemu se filmu radi, no nakon potpisivanja ugovora o tajnosti, naravno, dobio sam sve potrebne informacije o filmu, scenama na kojima sam radio te o likovima.

Jeste li upoznati s franšizom? Preko knjiga ili filmova? Kako vam se sviđa?

- Do početka rada na filmu nisam bio upoznat s franšizom “Igre gladi”, no kako sam počeo raditi na kostimima, pogledao sam sve prijašnje nastavke. Shvatio sam kako se radi o holivudskom blockbusteru te prionio poslu.

Opišite nam kako je nastao kostim za film? Čime ste se nadahnuli?

- Kostimografi filma htjeli su da se radovi baziraju na mojim prijašnjim projektima, City Lace i Object 12-1. Projekti su nam bili polazišna točka. Bilo je mnogo zadanih parametara koje sam morao zadovoljiti, a glavno nadahnuće proizašlo je iz samoga filma, konkretnije grada Panama, za koji sam dobio detaljne nacrte kako bih ih laserski izrezao te pretočio u kostim.

Na nedavnim Elle nagradama dobili ste priznanje najboljeg novog dizajnera. Što vam to znači u nastavku karijere?

- Posljednja nagrada koju sam dobio je ona Elle magazina koja mi znači da je moj rad prepoznat i u Hrvatskoj te mi daje poticaj na daljnju izvrsnost.

Pripremate li novu kolekciju i što nam možete otkriti o njoj?

- Trenutno ne radim na novoj kolekciji već na postavljanju koncepta za novi projekt. Nalazim se u Londonu gdje trenutno studiram na postdiplomskom studiju Royal College of Art. Dane provodim u studiju sveučilišta pokušavajući razviti vlastiti vizualni jezik.

Kakve planove imate za 2016.?

- U 2016. me očekuje nekoliko projekata te nastavak studiranja, nadam se uspješnoga.

Možete li nam otkriti kakvi nas trendovi očekuju sljedeće sezone?

- Nažalost, ne pratim trendove, no biti svoj uvijek je u trendu.

Tanja KVORKA
Vrhunski atletičar

Inače, Matija je studirao hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku gdje je i živio dvije godine. Trenirao je atletiku u Klubu Slavonija Žito, gdje je aktualni rokerder kluba u trčanju na 200 metara. Uz to je i hrvatski juniorski rekorder u trčanju na 200 metara u dvorani.

HTJELI SU

DA SE RADOVI BAZIRAJU NA MOJIM PRIJAŠNJIM PROJEKTIMA, CITY LACE I OBJECT 12-1

“Igre gladi” srušile Bonda

Od kako se četvrti nastavak franšize “Igre gladi” pojavio u hrvatskim kinima prošlog četvrtka, ostvario je najbolje otvaranje serijala s više od 22.000 gledatelja. Film je sjajno prošao u kinima diljem svijeta, a dovoljno je reći da se otvorio kao broj 1 u 81 od 87 tržišta, među kojima je i Hrvatska. Tako je Jennifer Lawrence u ulozi Catniss nadmašila i Jamesa Bonda u filmu “Spectre”. Pogledajte film već danas i u slavonskim kinima.

Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

Najčitanije iz rubrike