Crna kronika
DVOJICU POLICIJA UHVATILA, TREĆI POBJEGAO

Trkom kroz minsko polje drvokradica pobjegao u Bosnu
Objavljeno 24. studenog, 2015.

Kako pobjeći policajcima koji su te okružili i blokirali sve putove. Jednostavno, kroz minsko polje! Upravo se to dogodilo u petak u ranim poslijepodnevnim satima.

U šumi kod mjesta Gornji Žirovac u općini Dvor u Sisačko-moslavačkoj županiji tri su muškarca traktorom ilegalno prešla granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Potom su se uputili prema obližnjoj šumi kod Gornjeg Žirovca, gdje su počeli sjeći i krasti drva, namjeravajući ih prevesti u Bosnu i Hercegovinu. Na njihovu žalost nezakonitu “rabotu” primijetili su policajci koji su patrolirali uz granicu. Zatekli su ih u šumi dok su u traktorsku prikolicu utovarali posječene bagreme. Policajci su uspjeli uhititi dvojicu, od kojih je jedan maloljetan, dok se treći muškarac dao u bijeg. Bjegunac je prema svemu sudeći znao što radi jer policajci nisu krenuli u potjeru. Odbjegli je “drvosječa”, naime, pobjegao ravno u minsko polje oko kojega su postavljene table Hrvatskog centra za razminiranje. Policajci su samo mogli gledati kako bjegunac trči prema graničnoj crti i prelazi na područje teritorija BiH.

Posječena drva, koja su u vlasništvu šumarije, oduzeta su, a šteta koju su drvokradice počinile iznosi oko dvije tisuće kuna. Uhićeni maloljetnik i muškarac kazneno su prijavljeni zbog krađe, a nakon toga su dovedeni do prekršajnog suca koji je u ekspresnom postupku, zbog nezakonitog prelaska državne granice, protiv obojice donio rješenje o protjerivanju, a izrečena ime je i zabrana ulaska i boravka u Hrvatskoj u trajanju od šest mjeseci. Policija ih je potom prisilno udaljila.

Policajci nisu odustali od traženja bjegunca. Sve što znaju, uključujući i iskaze uhićenog dvojca, prenijeli su policijskim kolegama iz Jedinice granične policije Velika Kladuša u BiH. Postoji naznaka da će odbjegli “deminer” ubrzo biti pronađen i procesuiran.

Milan BUGARIĆ
SUHA MEĐA

Banovina (Banija), gdje se dogodila krađa bagrema, dio je Sisačko-moslavačke županije, između Save, donjeg toka rijeke Kupe, Une i Gline. Tu se nalazi i takozvana suha međa prema Bosanskoj krajini. Kako na tom dijelu nema prirodne vodene barijere, drvokradicama iz BiH je olakšan neometan ulaz na hrvatsko tlo, pogotovo ako je riječ o šumskim putevima, daleko od prometnica kojih je u ovom brdovitom kraju jako malo. Ipak, pojačane ophodnje granične policije u posljednje vrijeme suzbile su “upade” drvokradica.

180

dana zabrane ulaska u Hrvatsku dobio je uhićeni dvojac. Za trećim se još traga

Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

POLICIJA POZIVA GRAĐANE DA VRATE ORUŽJE

Pronašao minu radeći u polju

Najčitanije iz rubrike