Osijek
OKUSI DOMA U OSIJEKU

Marokanski humus i etiopska
paštašuta su za čistu peticu!
Objavljeno 24. studenog, 2015.
Projekt je okupio učenike iz 11 škola Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije

Ovo jelo je za čistu peticu! Odlično je, čak bolje od obične paštete koju često jedem.

Tako je Ena, učenica drugog razreda OŠ Josipa Lovretića iz Otoka, komentirala marokanski humus, jelo koje je kušala na događanju Okusi doma u Osijeku, održanom u Visokom evanđeosko-teološkom učilištu Osijek, u organizaciji Nansen dijalog centra i Centra za mirovne studije.

Humus je popularno jelo koje potječe s Bliskog istoka, namaz, umak ili pasta, ovaj put napravljen od slanutka, s dodatkom sezama i maslinovog ulja. Podrijetlom je iz Egipta, a proširio se u Tursku, Maroko i druge zemlje sjeverne Afrike, te Bliski istok, podučili su nas organizatori.

Ocjenom odličan ocijenio je i Mihajlo Ćuk, učenik Gimnazije Beli Manastir, etiopsku paštašutu (jelo od mljevenog mesa, rajčice, mrkve, luka, tjestenine i začina), a u gastrodelicijama uživali su i učenici iz OŠ Dalj, pod vodstvom prof. povijesti i engleskog jezika Tomislava Vukovića.

- Okus doma je projekt koji provode organizacije civilnog društva s ciljem osnaživanja i osposobljavanja socijalno ugroženih skupina izbjeglica u Hrvatskoj, kako bi samostalno počele s procesom zapošljavanja ili razvijanja ideje društvenog poduzetništva u svrhu kvalitetnije integracije u društvo - kaže Ivana Milas, predsjednica Nansen dijalog centra Osijek.

Ovo zanimljivo događanje, na kojem su se kuhali i degustirali specijaliteti iz Maroka, Etiopije i Nigerije, okupilo je učenike iz 11 škola iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, uključene u izvannastavni predmet Kulturna i duhovna baština zavičaja. Taj predmet omogućuje djeci koja žive u multikulturalnoj i multietničkoj zajednici da nauče više o svom zavičaju, kulturi i običajima naroda koji žive na ovom području, s ciljem boljeg razumijevanja i poštovanja drugih i drugačijih. Ove godine tema je migracije, a upoznavanje drugih, između ostalog i kroz gastronomiju, od iznimne je važnosti za izgradnju interkulturalnog društva.

Vesna LATINOVIĆ
SLAVONSKE KROFNE I PITA IZ NIGERIJE

- Mi kuhamo humus, naša gošća Chichi iz Etiopije priprema etiopsku paštašutu, a David iz Nigerije mesnu pitu, specijalitet svoje zemlje. Uz to, servirat ćemo salatu od šipka. Sve su to zdrava i ukusna jela - rekla nam je Zinka Mujkić iz Zagreba, predstavnica projekta Okusi doma. Osim što su degustirali egzotična jela, učenici su pisali recepte i crtali specijalitete iz svog kraja. Tako su učenici 2.a i 2.b razreda iz OŠ Josipa Lovretića iz Otoka, pod vodstvom učiteljica Jasne Klarić i Anice Novoselac, predstavile slavonske čvarke i krofne, koje se peku u vrijeme svinjokolje.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike