Regija
VIJEĆNICI BELOG MANASTIRA TREĆI PUT ODLUČUJU O PRORAČUNU

Dopredsjedniku Vijeća Srećku
Ivkoviću prijeti razrješenje?
Objavljeno 24. studenog, 2015.

BELI MANASTIR - U četvrtak, 26. studenoga, pred gradskim će se vijećnicima treći put naći prijedlog proračuna za 2016. godinu, a hoće li ''treća biti sreća'' za gradonačelnika i vladajuće, znat će se nakon sjednice. Podsjetimo, ova se točka na sjednici Gradskog vijeća našla već dva puta. Prvo je, zbog nedostatka kvoruma, sjednica prekinuta, dok je tijekom njezina nastavka gradonačelnik povukao prijedlog proračuna, svjestan da za izglasavanje neće imati dovoljan broj ruku. Naime, kako bi prijedlog proračuna bio izglasan, treba mu 10 od 18 vijećničkih glasova. Uz četiri SDP-ova, tri HDSSB-ova i dva SDSS-ova glasa, jasno je da mu je bio potreban još jedan, a najrealnije ga je bilo očekivati iz redova HNS-a, budući da je teško povjerovati kako će za proračun biti netko iz oporbene koalicije na čelu s HDZ-om. No, HNS-ov vijećnik i jedan od dvoje potpredsjednika Gradskog vijeća, Srećko Ivković, kao ni bivši HNS-ovac, Miroslav Dragaš, nisu se pojavili na sjednicama. Premda je Ivković nedolazak opravdavao zdravstvenim problemima, u njegovu priču nisu povjerovali neki gradski vijećnici. Stoga će se u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća na dnevnom redu naći prijedlog odluke o njegovu razrješenju s potpredsjedničkog mjesta.

- S obzirom na to da smo nakon dvogodišnje suradnje naišli na razilaženja u mišljenju vezano uz razvoj, funkcioniranje i ustroj grada, pokrećemo postupak njegova razrješenja - stoji u prijedlogu koji su potpisali SDP-ovi, HDSSB-ovi, SDSS-ovi vijećnici i Dragaš. Njegovo razrješenje ne znači i prestanak vijećničkog mandata, koji će Ivković vjerojatno zadržati.

- Dobio sam ovaj prijedlog zajedno s ostalim materijalima. Za sada ne bih ništa komentirao. Nisam poslao ni svoje očitovanje, a o svemu ću više reći u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća - kratko nam je, zamoljen za komentar, odgovorio Ivković.

S druge se, pak, strane gradonačelnik Ivan Doboš ne osvrće baš puno na prijedlog za Ivkovićevo razrješenje. U ovom mu je trenutku najvažnije izglasavanje proračuna.

- Očekujem da će u četvrtak prijedlog proračuna dobiti dovoljan broj glasova - kaže, ponavljajući kako je riječ o jednom od najboljih proračuna predloženih do sada, teškom više od 37 milijuna kuna, koji sadrži čitav niz kapitalnih projekata od EU novca, među kojima su gradnja stadiona, rekonstrukcija bazena, obnova Doma kulture u Branjinom Vrhu i zgrade bivšeg restorana u Šećerani, kao i povećanje rodiljnih naknada s 500 na 1000 kuna. Za izglasavanje proračuna Doboš ima vremena do 31. prosinca ove godine. Ako proračun ne bude izglasan, alternativa je izglasavanje privremenog financiranja koje također mora biti doneseno do kraja godine. U slučaju privremenog financiranja, donošenje proračuna prolongira se za daljnja tri mjeseca, a ako ni u tom roku od proračuna ne bude ništa, slijede prijevremeni lokalni izbori. U slučaju da do 31. prosinca ne bude doneseno ni privremeno financiranje, prijevremeni izbori bit će održani u roku od 60 dana. I.Getto

OPORBA NE ODSTUPA

I dok se Doboš pita kako će oni zbog čijih postupaka grad nema proračun to objasniti svojim sumještanima i biračima, oporba je dosljedna ranije izrečenom stavu kako cijeli proračun stoji na ''klimavim nogama''. Sporan im je, tvrde, izvor sredstava za kapitalne projekte te traže na uvid dokument koji jamči da će u gradsku blagajnu stići novac iz EU potpora od kojega Doboš i njegovi suradnici planiraju štošta učiniti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana