Regija
PROJEKT BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE POKAZAO SE USPJEŠAN

Klanje svinja u klaonicama iskorijenilo je trihinelozu
Objavljeno 24. studenog, 2015.
Brodsko-posavska županija pomaže u sprječavanju širenja ove bolest

SLAVONSKI BROD - Kroz proteklih 14 godina gotovo 24 tisuće tovljenika je u Brodsko-posavskoj županiji zaklano u klonicama, što prema mišljenju stručnjaka značajno pridonosi sprječavanju širenja trihinele koja je do tada harala ovim područjem. Potpisanim Sporazumom s ovlaštenim klaonicama i ove godine u vrijeme tradicionalnih svinjokolja, Brodsko-posavska županija pomaže u sprječavanju širenja ove bolesti opasne i za ljude, te u zbrinjavanju animalnog otpada. Trihineloze zadnjih godina gotovo da i nema, potvrđuje nam viši veterinarski inspektor Damir Agičić.

- Drago nam je što je akcija uspješna, jer smo do 2001. godine imali veliki problem s više od dvije pa i do tri tisuće dokazanih reaktora, a sada je brojka pala na nulu, što nas jedino zadovoljava. Ovo je uspješan projekt koji možemo ponuditi i drugima - pohvalio se Agičić. Brodsko-posavska županija jedina je koja provodi ovu mjeru, za što je kroz protekle godine izdvojila više od milijun kuna.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, i sam veterinar po struci, istaknuo je važnost sprječavanja zaraze ljudi trihinelom te zbrinjavanje klaoničkog otpada na pravi način.

- I ove smo godine u proračunu predvidjeli sto tisuća kuna, a u 14 godina izdvojili smo više od milijun kuna za ovu akciju, za klanje tovljenika u klaonicama gdje je pregledano više od 23 tisuće svinja - kazao je župan.

Suradnja je nastavljena s tri ovlaštena klaonička subjekta - Bebrinka iz Donje Bebrine, Jagodanović iz Bartolovaca i Stjepan Comerc iz Lužana.

- Zanimljivo je što smo jedina županija u Hrvatskoj koja to radi, a nadamo se da ćemo raditi i dalje - kaže vlasnik klaonice Mario Jagodanović, zadovoljan postignutom cijenom za učinjenu uslugu.

- Koljemo za 125 kuna po svinji, s pregledom i PDV-om, a županija nas sufnancira s 50 kuna, što ispadne 175, i to je dobra cijena. Kućanstva se sve više odlučuju za klanje svinja u klaonicama, ali općenito ih se manje odlučuje za svinjokolje - kazao je Jagodanović.

Marija RADOŠEVIĆ
OPREZNO S MESOM DIVLJAČI

Još uvijek ima onih koji su skloni tradicionalnoj svinjokolji u vlastitom dvorištu, no ni oni se, upozorava Agičić, ne smiju opustiti kao da opasnost od trihinele više ne postoji. Ne smije, kaže, biti problem dati 49 kuna za pregled zaklane svinje i na taj se način riješiti brige i odgovornosti prema obitelji. Problematično je, dodaje, i korištenje mesa divljači koje Slavonci često koriste kao mješavinu za kobasice, a ono može biti zaraženo.

23

tisuće svinja zaklano je u klaonicama

Najčitanije iz rubrike