Regija
HRVATSKI KUHARSKI KUP

Vinkovčanke Ana-Maria i Ana desertom od žira osvojile prvo mjesto
Objavljeno 24. studenog, 2015.
Hotel “Art” iz Slavonskog Broda bio je domaćin 1. kola Hrvatskog kuharskog kupa “Kuhajmo slavonski”

Hrvatski kuharski kup svojevrsni je festival u cjelini povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude.

Hotel “Art” iz Slavonskog Broda bio je domaćin 1. kola Hrvatskog kuharskog kupa “Kuhajmo slavonski” pod generalnim pokroviteljstvom Podravke d.d. Koprivnica. U ukupnom plasmanu najuspješnije su bile učenice iz Srednje strukovne škole Vinkovci Ana-Maria Stanković i Ana Šinjori, drugo mjesto osvojili su Tihomir Krijan i Ivana Smolčić iz brodskog hotela Art, a treće Anđelko Pomper i Veronika Oreški iz Varaždin Brega, restoran Zlatne Gorice.

Što su sve pripremale pobjednice Ana-Maria Stanković i Ana Šinjori iz Srednje strukovne škole Vinkovci, ukratko su opisale:

- U kategoriji svečane hladne plate zadana tema bila je meso crne slavonske svinje, svinjska mast i sirni namaz 'Dukatela', od kojeg smo prigotovile svečanu hladnu platu gdje smo osvojili drugo mjesto. Svojim skladnim izgledom i okusom svečana hladna plata privukla je poglede gostiju na svečanoj večeri. U toplom glavnom jelu zadana tema bila je svinjski file, vrhnje i šljive te smo na tu temu prigotovili vrlo reprezentativno jelo koje je bilo pohvaljeno od ocjenjivačkog žirija te smo osvojili treće mjesto. Od vrlo neobične namirnice u pripremi deserta koristili smo žir, odnosno namaz i brašno od žira s kojim smo pripremili vrlo elegantan desert s kojim smo osvojili prvo mjesto te zauzele titulu pobjednica prvog kola Hrvatskog kuharskog kupa 'Kuhajmo slavonski' - istaknula je Ana-Maria Stanković, te je dodala:

- Svojim rezultatom sam izuzetno zadovoljna zato što je ovo moje prvo samostalno natjecanje. Osim toga za mene je to posebno vrijedno jer me ocjenjivao izbornik Hrvatske kuharske reprezentacije Marinko Jurešić te akademici Branko Žufika i Vladimir Balent. Izuzetna čast bila mi je predstavljati Srednju strukovnu školu Vinkovci i zahvaljujem ravnateljici Mariji Sunđi, koja mi je to omogućila - rekla je pod puno emocija Ana-Maria Stanković, pobjednica 1. kola Hrvatskog kuharskog kupa uz svoju pomoćnicu Anu Šinjori.

U kategoriji hladnih plata prvo mjesto osvojili su Anđelko Pomper i Valentina Oreški iz Varaždin Brega, restoran Zlatne Gorice, drugo mjesto osvojile su Ana-Marija Stanković i Ana Šinjori iz Srednje strukovne škole Vinkovci, dok su treće mjesto osvojili Antonio Bukvić i Milan Žufika iz Koprivnice, restoran Podravka Klet.

U kategoriji toplo glavno jelo prvo mjesto osvojili su samostalni kuhar Krešimir Jurić Orlić i Toni Magdić iz brodskog hotela Art, drugo mjesto osvojili su Tihomir Krijan i Ivana Smolčić, također iz brodskog hotela Art, dok su treće mjesto osvojile Ana-Maria Stanković i Ana Šinjori iz Srednje strukovne škole Vinkovci.

U kategoriji desert prvo mjesto osvojile su Ana-Marija Stanković i Ana Šinjori iz Srednje strukovne škole Vinkovci, drugo mjesto osvojili su Tihomir Krijan i Ivana Smolčić iz brodskog hotela Art, a treće mjesto odlazi ponovno u Srednju strukovnu školu Vinkovci Veroniki Glibušić i Kseniji Sabo.

Nagrađeni su i majstori artisti voća i povrća koji su izradili prekrasne aranžmane od voća i povrća Marijan Bošnjak i prošlogodišnja pobjednica Hrvatskog kuharskog kupa Marija Bošnjak iz Vinkovaca. Na kraju recimo da su Ocjenjivački sud činili članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza: Marinko Jurešić, Branko Žufika i Vladimir Balent. Zasluge što je jedno od natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa ove sezone upravo održano i u Slavonskom Brodu svakako su Udruge kuhara Brodsko-posavske županije na čelu s predsjednikom Tihomirom Krijanom, a kompletnu organizaciju pomogli su Podravka kao generalni pokrovitelj, Grad Slavonski Brod, Turistička zajednica grada, Turistički klaster Slavonska košarica, Razvojna agencija grada, Hotel Art te mnogi donatori.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana