Autoglas
HAK-OVA AKCIJA DANI TEHNIČKE ISPRAVNOSTI VOZILA

Besplatan pregled vozila
Objavljeno 24. studenog, 2015.

Hrvatski autoklub poziva vozače na provjeru tehničkog stanja vozila sudjelovanjem u tradicionalnoj besplatnoj, edukativnoj, preventivno-sigurnosnoj akciji Dani tehničke ispravnosti vozila. Pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, akciju od jučer, pa sve do subote, zajednički provode stanice za tehnički pregled vozila i stručne organizacije, HAK i Centar za vozila Hrvatske te MUP. Vozači ovoga tjedna mogu obaviti besplatan tehnički pregled vozila u svim redovnim stanicama za tehnički pregled vozila. Valja napomenuti kako se ova dobrovoljna akcija ne odnosi na vozače koji u razdoblju njezina provođenja svoje vozilo moraju podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu zbog registracije vozila.

Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti. Tehnička ispravnost velikim dijelom ovisi o načinu na koji se vozači i vlasnici vozila odnose prema automobilima i koliko u njih ulažu.

Tijekom akcije nema sankcioniranja sudionika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis. Prvih 15.000 vozača sudionika akcije na poklon će dobiti paket s tri litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila prilagođene uporabi u zimskim uvjetima vožnje i strugalicu za led. Pokloni su raspoređeni u sve stanice za redovni tehnički pregled vozila.

Prošlogodišnjoj akciji pristupilo je 13.835 vozila, a kod 5283, ili 38,2 posto, utvrđene su tehničke neispravnosti. Dominantne skupine tehničkih neispravnosti kod osobnih vozila bile su na uređajima za kočenje (2177 vozila), uređajima za osvjetljavanje (1920 vozila), ovjesu i kotačima (1206 vozila), motoru (856 vozila), na uređaju za upravljanje (709 vozila) te na ispušnom sustavu – ekotestu (559 vozila).M.Bugarić

Stara vozila

U HAK-u naglašavaju veliku razliku između postotka tehnički neispravnih vozila sudionika akcije i vozila koja pristupaju redovnim tehničkim pregledima, kojih je u 2014. bilo 21,7 posto. Razlika proizlazi iz starosne strukture vozila sudionika akcije, jer su joj pristupala pretežno vozila prosječne starosti između deset i 12 godina. Kod većine takvih vozila bilo je utvrđeno više različitih tehničkih neispravnosti, odnosno pogrešaka na različitim uređajima i sklopovima.

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce