Regija
BROĐANI I SARAJLIJE U KKD-U “I.B. MAŽURANIĆ”

Spektakularnim “Prljavim plesom”
otvoren 6. Festival harmonike
Objavljeno 22. studenog, 2015.

SLAVONSKI BROD - Ovogodišnji, 6. Festival harmonike u Slavonskom Brodu, zahvaljujući organizaciji Brodskog harmonikaškog orkestra “Bela pl. Panthy”, još se jednom potvrdilo, uspješna je promocija bavljenja tom vrstom glazbene umjetnosti.

Za program otvorenja u Kazališno-koncertnoj dvorani, u petak navečer, tražila se karta više. Pred krcatim gledalištem na pozornici KKD-a našlo se više od 50 izvođača zajedničkog glazbeno-scenskog programa brodskih harmonikaša i višegodišnjih prijatelja, vrsne sarajevske plesno-pjevačke ekipe Cabaret, suradnika iz sarajevskog Instituta za muziku, teatar i multimediju te plesača sarajevskog plesnog kluba Aster i brodskih plesača kluba Astra, u glazbeno-scenskoj adaptaciji poznatog mjuzikla “Prljavi ples”.

- Bilo je zahtjevno, ali s puno entuzijazma ponovno smo uspjeli - kaže umjetnička voditeljica i dirigentica brodskih harmonikaša Sanja Nuhanović za svirače, plesače i pjevače, koji su i proteklih godina uspješno izvodili mjuzikle “Mamma Mia”, “We Will Rock You” i “Grease”. No pozadina je uspjeha puno rada i odricanja. Fascinatno je što se program priprema odvojeno, u Brodu i Sarajevu, i nakon dvije zajedničke probe iznjedri se vrstan nastup, koji publiku doslovce digne na noge. A poneki tehnički problem riješi se u hodu, kaže Nuhanović.

- Najveće je zadovoljstvo potpuno ispunjena dvorana oduševljenom publikom - dodaje direktor festivala Siniša Panthy.

Ovogodišnji festival se, međutim, tijekom tri dana odvijao s nešto drukčijim sadržajem od dosadašnjih - bez natjecateljskog dijela programa ponajboljih harmonikaških orkestara (što je u planu svake druge godine), a umjesto toga održani su umjetničko-znanstveni skupovi. Suradnjom osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i brodske Gradske knjižnice organiziran je skup “Glazba kao poticaj - interdisciplinarni pristupi i paradigme”, s nizom predavača iz Osijeka, Novog Sada, Sarajeva, Bratislave i Broda. “Znanstveni pristup glazbi korak je naprijed”, kaže dekanica Fakulteta, Ermina Berbić Kolar, navodeći kako je u edukacijskom dijelu programa bilo riječi o raznim aspektima glazbe, predstavljena je knjiga harmonke na Braillovu pismu, predstavljene glazbene institucije...

- To je dobar doprinos festivalu - da nije samo na razini glazbe kao užitka nego i glazbe kao struke i glazbe kao znanosti. Ubuduće će biti i puno šire, a sigurna sam da ćemo postati međunarodni znanstveni skup s povezivanjem glazbe kroz sve aspekte - kazala je Berbić Kolar.

Subota je rezervirana za predstavljanje filmova “Gluma pred kamerama” i “Pola stoljeća diska”. M. Radošević

Najčitanije iz rubrike