Novosti
BRANKO ROGLIĆ:

Kada bih sve prodao i vratio dugove, ostalo bi mi par stotina milijuna eura
Objavljeno 22. studenog, 2015.

Branko Roglić, jedan od najuspješnijih hrvatskih biznismena, vlasnik 18 tvrtki u 18 zemalja, gostujući u emisiji HTV-a Nedjeljom u dva, govorio je o svojem poslovnom carstvu, o poslovnoj klimi u Hrvatskoj te svom interesu za politiku. Roglić je Mostu u predizbornoj kampanji donirao 20.000 kuna i rekao kako je spreman toj listi, ako ustraje na reformama, pomagati i dalje. Kazao je kako cijeni i Dragu Prgometa i Božu Petrova, a smatra da Prgomet nije dobro postupio kad je išao pregovarati s drugom stranom. Međutim, zamjera Mostu što ga je izbacio.

Zauzima se za vladu stručnjaka s kandidatom Mosta kao premijerom.

- Važno je pošteno raditi svoj posao. Zato što sam kapitalist, ja sam “desnica”, ali sam u srcu socijaldemokrat - rekao je Roglić. Prosječna plaća radnika u njegovim tvrtkama je 7200 kuna.

- Nikad ni jedan radnik nije čekao svoju plaću i doprinose i nikad ni jedna banka nije čekala anuitet - kazao je.

Odgovarajući na neke primjedbe da se njegove tvrtke bave samo “redistribucijom”, Roglić je kazao kako su njegova proizvodnja hoteli, a kod Donjeg Miholjca pokrenuo je i proizvodnju kulena. Uzor mu je vlasnik švedske Ikee. Odgovarajući na pitanja koliko vrijede njegova poduzeća, Roglić je kazao kako ona imaju oko milijardu i 250 eura, s dugom od 115 milijuna kuna.

- Kad bih to sve prodao i vratio sve dugove bankama, ostalo bi mi sigurno par stotina milijuna eura - rekao je Roglić, koji godišnje donira oko milijun kuna za kulturu i umjetnost - među ostalima, to su Lado, zagrebački HNK, Glumci u Zagvozdu, osječko kazalište te više mladih pisaca i slikara.

Političarima je poslao tri poruke.

- Prije svega treba rezati administraciju, koja je golema i neprimjerena našem gospodarstvu te loša i neučinkovita. Paralelno trebalo bi restrukturirati javna poduzeća koja su potpuno neefikasna i velik su trošak za realnu ekonomiju, jer su njihovi proizvodi skupi. Treba privatizirati sve što je moguće privatizirati - smatra Roglić.(D.Pav.)