Osijek
NA MEDICINSKOM FAKULTETU OSJEČKOG SVEUČILIŠTA

Pokrenut trogodišnji
studij dentalne higijene
Objavljeno 22. studenog, 2015.
Dentalni higijeničar na višoj je razini od dentalnog asistenta i smije raditi samostalno puno više poslova

Prvi put u Hrvatskoj, i to na osječkom Medicinskom fakultetu, pokrenut je Sveučilišni preddiplomski izvanredni studij dentalne higijene. U tijeku je prijava za upis, a kako doznajemo od dr. Miroslava Sikore, tajnika Zavoda za dentalnu medicinu Medicinskog fakulteta, riječ o u nas potpuno novom zanimanju dentalnog higijeničara koje je atraktivno ne samo u Hrvatskoj nego i u ostatku Europe.

Dentalni higijeničar na višoj je razini od dentalnog asistenta i smije raditi samostalno puno više poslova. Primjerice, to može biti izbjeljivanje zuba, uzimanje otisaka, čišćenje kamenaca i drugi poslovi, što će olakšati rad stomatologu, pojasnio je dr. Sikora.

Dodaje kako je riječ o zanimanju koji daje puno samostalnosti, a u inozemstvu je vrlo atraktivno i traženo. Riječ je o trogodišnjem studiju za pristupnike koji su završili četverogodišnju srednju školu i imaju položenu državnu maturu, odnosno za pristupnike starije od 25 godina s četverogodišnjom srednjom školom bez državne mature. Upisat će se ukupno 30 studenata, a prijavi li ih se više od toga broja, provest će se razredbeni postupak koji se sastoji od vrednovanja uspjeha iz srednje škole iz predmeta biologija, kemija, fizika, opći uspjeh te uspjeh na državnoj maturi. Voditelj studija je oralni kirurg, doc. Marko Matijević.

- Bilo je i od prije dosta upita, tako da ne sumnjam kako će ovaj studij postići velik interes. Bitno je da se dvije struke, asistenta i higijeničara, ne kose međusobno, točnije dentalni asistent asistira i higijeničaru i stomatologu i na taj su način ta dva zvanja potpuno kompatibilna. Iznimno je važno što će dentalni higijeničari pridonijeti većem protoku pacijenata na njihovo, ali i na zadovoljstvo stomatologa - zaključio je dr. Sikora. M. Mihelić

NEPOTPUNA MREŽA ORTODONCIJE

Na svojoj 96. redovnoj sjednici HZZO je odlučio raspisati natječaj za popunu Mreže javne zdravstvene službe u djelatnosti ortodoncije. Mreža je u brojnim županijama ostala nepopunjena, a takva je situacija i u Osječko-baranjsko županijij.

- Imamo dva specijalizanta na čekanju, dok dvoje završava specijalizaciju. Odabrani čekaju red na mentora i dokle god se Mreža ne popuni, mi ćemo raspisivati natječaj za specijalizaciju ortodonata - poručio je dr. Sikora.

Podsjetimo, osječkim su osiguranicima trenutačno na raspolaganju tri ortodontske ordinacije: dr. Ane Majdenić-Petrović, dr. Darka Pollaka i dr. Ružice Majić-Opačak.

MIROSLAV SIKORA

tajnik Zavoda za dentalnu medicinu Medicinskog fakulteta

Dentalni higijeničar skida kamenac, uzima otiske, izbjeljuje zube... Riječ je o vrlo atraktivnom zanimanju u cijeloj Europi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike