Regija
18. SMOTRA POVIJESNIH I GRAĐANSKIH PLESOVA

Plesnim korakom u vrijeme
balova, krinolina i frakova
Objavljeno 22. studenog, 2015.

Bio je to zanimljiv glazbeno-scenski povratak u prošlost ili, bolje rečeno, plesni, glazbeni i odjevni vremeplov.

Đakovčani i njihovi gosti u subotu navečer, unatoč hladnom, kišnom vremenu koje je nagovješćivalo snijeg, u Hrvatskom domu uživali su u mementu na vrijeme građanske Hrvatske, vrijeme salonskih balova, krinolina, frakova, bontona dama i gospode, katarinskih balova 19. i 20. stoljeća, starogradskih pjesama... Bila je to 18. smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske. Predstavilo se deset plesnih i folklornih društava, ansambala, KUD-ova, udruga za očuvanje tradicije, pjevačkih skupina iz brojnih krajeva Hrvatske - od Vinkovaca do Sinja, a plesnim korakom dionici smotre otišli su i do Splita. Plesalo se hrvatsko salonsko kolo, starogradski plesovi Sinja, stari plesovi Splita, polke, valceri, pjevale starogradske pjesme koje odlukom Ministarstva kulture nose predznak zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra. Pridonijela je tome i ova smotra, kao i njezin urednik Josip Vinkešević.

“Oj, jesenske duge noći” nostalgično je odzvanjalo kinodvoranom Hrvatskog doma i potvrđivalo kako je starogradska pjesma uvijek uhu draga. Za kraj smotre gledatelji su mogli čuti starogradsku pjesmu "Ajde Kato, ajde zlato", u izvedbi sudionika iz Satnice Đakovačke te po jednog para iz svakog društva.

Podijeljene su i zahvalnice zaslužnima za očuvanje ove tradicije i smotre čiji je organizator bio SAKUD Slavonije i Baranje, a suorganizatori SAKUD grada Đakova, Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova. Voditelji su bili Maja Muškić i Mato Ručević. Smotra je održana u sastavu tradicionalnog đakovačkog programa “Svome gradu za blagdane”.

Suzana ŽUPAN
SUDIONICI

U programu su nastupili KUD Tkanica Vinkovci, Udruga za očuvanje baštine Cetinske krajine - Sinj, KUD Slavonija Đurđanci, Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Pitomača, GKUD Požega iz Požege, KUD Sloga Satnica Đakovačka, Folklorni ansambl Broda - Slavonski Brod, HKUD “Osijek 1862” Osijek, Ansambl Zabok, te Satnica Đakovačka

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike