Mozaik
DIVLJI ZAPAD U HRVATSKOJ

Dečki iz Đakovštine glumili
Indijance u filmu o Winnetouu
Objavljeno 23. studenog, 2015.
Film je sniman na području Rijeke, Fužina, Paklenice, Plitvičkih jezera i Krke, Velebita, kanjona Zrmanje...

Generacije koje su odrastale uz romane Karla Maya i njegovog junaka, indijanskog poglavicu iz plemena Apača Winnetoua, posebice uz njegovu ekraniziranu verziju, proljetos je obradovala vijest kako će se u našim nacionalnim parkovima, u njemačko-hrvatskoj koprodukciji snimati nastavak filma.

Vjerojatno u tom trenutku trojica mladića s područja Đakovštine nisu niti sanjali kako će jahati 'uz sedlo' s popularnim junakom.

Dragan Žigić iz Tomašanaca, Andrija Obrovac iz Selaca Đakovačkih, Nikola Gašpić iz Strizivojne te Ivan Lukić iz Hrastina, zaljubljenici u konje, dobili su priliku sudjelovati u snimanju, a svoja iskustva s nama podijelio je Dragan Žigić.

– Odmalena se bavim konjima, svakodnevno radim s njima i redovito sudjelujem na različitim manifestacijama i natjecanjima. Kada se doznalo da će film biti sniman u Hrvatskoj na različitim lokacijama, jedan prijatelj koji je uključen u organizaciju cijelog događanja, Vlado, pozvao me da dođem na snimanje. Otišli smo ja i tri moja prijatelja koje ste spomenuli, a naša uloga sastajala se u tome da smo glumili pripadnike indijanskog plemena Kiowa i jašući na konjima išli smo u napade, pojašnjava 25-godišnji Dragan.

Pitali smo ga i što mu je ostalo u najljepšem sjećanju, na što je odgovorio kako ne može izdvojiti ni jedan segment jer je sve to skupa bio „jedan veliki i predivan osjećaj“, koji će, kako kaže, pamtiti do kraja života.

Inače, film je sniman na području Rijeke, Fužina, Paklenice, Plitvičkih jezera i Krke, Velebita, kanjona Zrmanje... Glavni producent njemačke produkcijske kuće Rat Pack, koja je snimala “Winnetou”, Christian Becker, rekao je medijima kako su pripreme za snimanje njemačkog filma “Winnetou” počele prije pet godina. Rekao je kako su se odlučili osuvremenjenu inačicu “Winnetoua” snimati u Hrvatskoj zbog toga što su i izvorni filmovi ovog serijala snimljeni ovdje. Uz to, naveo je, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima se i danas mogu snimati westerni u krugu od 360 stupnjeva, jer ima lokacija bez kuća i tragova civilizacije.

U medijima su se, kada je započelo snimanje nastavka filma o svjetski popularnom poglavici, spominjale i impresivne brojke. Tako se govorilo kako je tijekom snimanja njemačko-hrvatski tim raspolagao sa 60 raznih vozila, 13 autobusa, 19 indijanskih šatora, 36 šatora za članove ekipe, 250 kostima, a činilo ga je i više od 80 glumaca i sveukupno oko 4000 statista. Za cijelo vrijeme snimanja koje je završilo 18. studenoga ove godine tim je potrošio 16 tisuća obroka i 50 tisuća litara vode.

Maja MUŠKIĆ
Najčitanije iz rubrike