Novosti
KOMEMORATIVNI PROGRAM

Sjećanje na 200 ubijenih na Ovčari
Objavljeno 20. studenog, 2015.

Komemorativnim programom "Za sve one kojih više nema", koji je organizirala Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vukovar, na mjestu masovne grobnice na Ovčari obilježena je 24. godišnjica ubojstva 200 ranjenika i civila koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi odveli 19. studenoga 1991. nakon okupacije grada iz vukovarske bolnice te su ih ubili 20. studenoga. Nakon što su pročitana imena svih 200 žrtava s Ovčare, za njih je molitvu predvodio fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik Župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava podsjetio je: “Ovčara je najveće stratište nakon Drugog svjetskog rata u Europi. Tragična je činjenica da je riječ o ranjenicima izvučenim iz vukovarske ratne bolnice.”

- Kada sve ovo prođe, opet ostajemo sami da se kako god znamo nosimo s našom boli. Brat mi je ovdje ubijen, a suprug kod Borovo Commercea i nema tog vremena koje bi mi umanjilo bol - rekla je Vesna Katić, predsjednica Udruge udovica.

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, odvedena je najmanje 261 osoba, od kojih je 200 ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga. Najmlađa žrtva na Ovčari bio je 16-godišnji Igor Kačić, a među ubijenima bili su i francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier te urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević. Vijence je položio i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić. (M.K.)

Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo