Crna kronika
“GROBARI” ISKAZIMA OPTUŽENIH NASTAVLJENA RASPRAVA

Ako direktor nije znao što s tim stvarima, kako bismo mi to trebali znati
Objavljeno 20. studenog, 2015.
Optuženici su redom posvjedočili da su ih policajci maltretirali

OSIJEK - Iznošenjem obrane optuženih na Općinskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje u tzv. aferi Grobari. Optuženi su mahom tvrdili da nisu znali da je uzimanje zlatnine iz starih grobova krađa, kao i da su grobove otvarali samo prema nalogu nadređenih.

Isto tako, svi su tvrdili da su ih policajci na ispitivanju u PU osječko-baranjskoj maltretirali, tjerali da priznaju krivnju prijeteći im da će u suprotnom dugo godina provesti u zatvoru te da su ih u pritvoru držali u neljudskim uvjetima i branili dolazak odvjetnika. Grobari su pristali iznijeti obranu, no nisu htjeli odgovoriti ni na čija pitanja, osim svojih branitelja.

- Sve što sam kazao u policiji rekao sam iz straha od pritovora jer mi je rečeno da priznam i da onda neću u zatvor. Policajci su rekli da mi ne treba odvjetnik jer su oni samo komplikacija - kazao je prvooptuženi Branislav Rašković. Dodao je da su zlatne zubne navlake koje su kod njega pronađene već godinama u njegovu vlasništvu, a u Ukopu je postojalo pravilo, javna tajna, da je sve pronađeno u zemlji njihovo.

- Iz Uprave nam je sugerirano da se radi o stvarima koje nemaju vlasnika, niti je postojao kakav pravilnik o tome što s pronađenim. To je potvrdio i ovdje na sudu bivši direktor Krešimir Vinaj. Ja i ostali optuženi nismo kriminalci. U životu nikomu nikada ništa nisam ukrao - istakuo je Rašković, koji je pronađenu zlatninu i otkupljivao od ostalih kolega, te ju je čuvao za sebe.

Roman Rusan također je potvrdio da su ih u policiji zlostavljali.

- Već su imali pripremljeno sve što moramo reći, a rekli su nam ako tražimo odvjetnika, da će nas držati u pritvoru tri dana i da ćemo ostati bez posla. Što se tiče zlatnih zubnih navlaka, rečeno je da sve što pronađemo možemo uzeti. To je potvrdio i bivši direktor. Mi grobari nemamo velike škole, pa ako direktor i rukovoditelji nisu znali što s tim stvarima, kako bismo mi to trebali znati!? - kazao je Rusan.

Grobar Vladimir Šaulić potvrdio je sve što su kazali njegovi kolege i što se tiče policije kao i toga kakav je bio stav tvrtke i svih zaposlenih u svezi s pronađenim stvarima. U snimci njegova ispitivanja bilo je vidljivo kako navodi da je jednom bio prisutan kada su četvorica nosača s tek preminule osobe, prije zatvaranja lijesa, uzela zlatnu burmu i naušnice.

Sandra LACIĆ
NEĆE BITI DNK ANALIZE

Radan Kovač, odvjetnik prvooptuženog, zatražio je još na pripremnom ročištu da se provede DNK analiza pronađenih stvari da bi se utvrdilo tko su oštećeni vlasnici. Međutim, sudsko vijeće na čelu sa sucem Mirkom Ljubičićem taj je prijedlog odbacilo s obrazloženjem da za takvom analizom nema potrebe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike