Regija
1. FESTIVAL PIVA U SLAVONSKOM BRODU

100 vrsta piva i gastroponuda
stare slavonske kuhinje
Objavljeno 21. studenog, 2015.

SLAVONSKI BROD - Simboličnim otvaranjem velike boce Katarinskog piva preksinoć je u sklopu jubilarnog 20. Katarinskog sajma počeo 1. Brodski festival piva, a prava fešta na otvaranju oduševila je Brođane i ostale posjetitelje, posebice ljubitelje ove popularne kapljice. Osim već poznatog proizvođača vlasnika OPG-a Maria Bošnjaka iz Sičica te brodske Kuće piva, fešti su pridonijeli i pivari amateri koji su domaće pivo dijelili besplatno. Nakon „porođajnih muka“ u pripremi 1. festivala Mario Bošnjak je presretan .

- Ovo je prvi ozbiljniji, specijalizirani festival, ponosan sam što smo ga uspjeli realizirati s osam malih pivara i velikim brojem amatera - kazao je dugogodišnji proizvođač za ovu prigodu i posebnog Katarinskog piva. Riječ je o jakom crnom pivu sa šest posto alkohola, koje inače nije u prodaji, za koje su korištene četiri vrste slada s tri vrste hmelja. Osim kvalitetne vode, slada i hmelja, za dobro pivo potrebna je umješnost koja dolazi s ljubavlju i voljom, što potvrđuju i amaterski pivari.

- Za kratko vrijeme svi smo se upoznali i skužili da nas u gradu ima 40-ak. Upoznali smo se i s ekipama iz Požege, Osijeka, Zagreba, pogotovo s Društvom ljubitelja piva, uz čije savjete smo ga i sami počeli kuhati i uživamo. Brod, kao i svi veći gradovi, zaslužuje svoj pivski festival za koji vjerujem da će prerasti u tradiciju - kaže Dario Sojčić.

A pivopije je na otvorenju posebno privukla velika bačva piva, dar vlasnika Kuće piva Željka Špalata, koja je sa zaprežnim kolima i konjima dovezena na festivalski prostor - i besplatno podijeljena. Osim koljenica s kiselim kupusom, koje su odlična podloga za pivo, mnogo je razne slavonske gastroponude. Šef kuhinje hotela Art, Tihomir Krijan, primjerice posjetiteljima nudi domaće trgance sa slaninom i vrhnjem, domaće knedle, sarmu, čobanac...

A članice ženske pjevačke skupine „Vesele šokice“ prezentirale su izradu šokačke pogače prelivene vrućom masti, slaninom i kobasicom i starinske piškote (torte) rađene od brašna bundevinog sjemena, koja se pripremala za veliki post, doznajemo od voditeljice Kate Švaganović. Uz okupljanje stotinjak tamburaša, koliko je i vrsta piva na festivalu, smjenjuju se i brojni pop i rock-bendovi zaduženi za dobre vibracije sve do zatvaranja Katarinca u nedjelju navečer.M.Radošević

Možda ste propustili...

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana