Regija
XI. EDUKACIJSKO NATJECANJE U KVALITETI VOĆNIH RAKIJA I LIKERA

Šampion ovog natjecanja je OPG
Šokac iz Okučana, a vicešampion
je OPG Alojz Rožmarić iz Tenje
Objavljeno 20. studenog, 2015.
Rekordan broj uzoraka i vrhunska kvaliteta pića

SEMELJCI - Na XI. Edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera pristigao je rekordan broj uzoraka. Ocjenjivački sud ocijenio je 311 uzorak od kojih je likera bilo 90, a voćnih rakija 221 te je dodijelio 39 zlatnih i 93 srebrna odličja te brojne brončane medalje i diplome. Grga Lončarević, načelnik općine Semeljci, napominje kako se rakija tradicionalno peče na selu pa je red da se i edukacijsko natjecanje održi na selu. Lončarević kaže kako su većina natjecatelja hobisti koji proizvode rakiju uglavnom za vlastite potrebe, a manifestacija pridonosi održanju tradicije, ali i unapređivanju kvalitete voćnih rakija. Mate Bilić, prodekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, poručio je natjecateljima kako su fakultet i znanje njegovih djelatnika na raspolaganju proizvođačima kako bi unaprijedili proizvodnju. Ernest Nad, tajnik Organizacijskog odbora, govorio je o značenju edukacije za unapređivanje proizvodnje i podizanja kvalitete proizvoda. On osvrnuo na činjenicu da je u Hrvatskoj registrirano 25.000 proizvođača jakih alkoholnih pića, ali kada je riječ o proizvodnji rakija, nema pozitivnih pomaka. Naime, rekao je, voćarstvo je grana koja bilježi stagnaciju i otežani plasman proizvoda, što podcrtava i niska otkupna cijena jabuka od 1,5 kuna, a stanje na tržištu nastoji se stabilizirati interventnim otkupom koji financira EU komisija. Dodatni otežavajući čimbenik jeneorganiziranost proizvođača i neudruživanje koje bi olakšalo plasman na tržištu, a na to se nadovezuje i nedovoljno skladišnih i preradbenih kapaciteta.

Razloga za optimizam daje činjenica kako je prošle godine izvezeno voćnih rakija u vrijednosti od 3,5 milijuna dolara, a uvezeno je nešto više od 2 milijuna, što predstavlja pozitivnu bilancu - kaže Nad i dodaje kako je to 100.000 tisuća dolara više nego 2014. godine. Na kraju je istaknuo kako ovo natjecanje uvijek iznjedri nove šampione koji svjedoče o predanosti edukaciji i proizvodnji gdje se tradicijskom pečenju rakije podari novi obol kroz suvremenu tehnologiju. Također je evidentno kako kvaliteta uzoraka iz godine u godinu raste, što se vidi iz rezultata ocjenjivanja gdje je dodijeljeno 39 zlatnih te 93 srebrne medalje.A najbolje rakije po kategorijama su: šljivovica - OPG Šokac, Okučani; kruškovača - OPG Alojz Rožmarić, Tenja; jabukovača - Željko Bratić, Čepin; lozovača - Tomislav Babić, Osijek; komovica - Jozo Katavić, Zoljan; travarica - Mijo Krešo, Tenja; kajsijevača - OPG Šokac, Okučani; breskovača - Đuro Kovač, Darda. Kod likera: liker od višnje - OPG Pavičić Petrijevci; od oraha - NATURA Antunović, Orebić; medni liker - OPG Libero Sinković, Momjan; liker od drijenka - TEPKA Koprivnica.

Roberta SORIĆ
Gospodarsko-stručni skup

Uoči proglašenja rezultata natjecanja za zainteresirane voćare održan je Gospodarsko-stručni skup. Na skupu je Jasna Garvanović iz Područnog carinskog ureda Osijek, Službe za trošarine, prezentirala izmjene i dopune Zakona o trošarinama i podsjetila kako treba poštovati rokove i prijaviti pečenje rakije prije nego što proces proizvodnje počne te da do 20. siječnja treba predati izvješće o proizvedenim količinama. Doc. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek govorila je o tehnologiji pripreme vode za proizvodnju voćnih rakija, a o zdravstvenoj ispravnosti jakih alkoholnih pića prisutnima je govorila Kristina Valek-Lendić iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Najčitanije iz rubrike