Magazin
KNJIGE UZ KOJE ĆE VAM BITI PAKLENO VRUĆE

Ubojice i svjedoci, ljubavnici i urotnici
Objavljeno 21. studenog, 2015.

Jesen je u punome jeku, lišće masovno opada, a ni zima nije daleko, što osjetimo i vidimo po jutarnjim satima kad su magle sve češće, a temparature sve niže. U takvom okruženju nije između ostalog zgorega pročitati i koju knjigu, a noviteta naših izdavača posljednjih je mjeseci popriličan broj.

Ovom prigodom predstavljamo (i preporučamo) neka od izdanja, različitih žanrova (za svakog po nešto, kako se inače kaže), prepuštajući izbor prema osobnim afinitetima.

Za početak krenimo od onoga što nudi zagrebačko “Znanje”, a nudi doista obilje zanimljivog štiva.

JOŠ HORORA

Tako u 66. kolu biblioteke “Knjiga dostupna svima”, u ponudi je eksplozivan triler “Žrtvovani” iz pera britanskog autora i scenarista Paula Fincha. Finch se okušao u raznim žanrovima, no fanove je stekao krimi i horor pričama za koje je dobio istaknuta priznanja i nagrade (British Fantasy Award, International Horror Guild Award, Bram Stoker Award). Njegovi romani “Grabežljivci” i “Žrtvovani”, koji prate pustolovine karizmatičnog detektiva Marka Heckenburga, odmah su se našli na prvim mjestima ebook bestselera. Triler “Žrtvovani” potresno je uvjerljiv u svim zastrašujućim pojedinostima, istovremeno oduševljava i ulijeva strah u kosti.

O ČEMU SE RADI?: Serijski ubojica mjesecima terorizira južnu Englesku otmicama, silovanjima i brutalnim ubojstvima nevinih žrtava uglavnom tinejdžerske dobi. Vođen nepogrešivim instinktom koji posjeduju samo posebno daroviti detektivi, Mark Heckenburg ulazi u trag braći Savage, za koju je siguran da su hladnokrvni ubojice koji siju strah i smrt. Samoinicijativno kreće u munjevitu policijsku akciju i u divljoj potjeri braća pogibaju na autocesti. Svi dokazi upućuju da su nastradali uistinu počinitelji strašnih zločina, no ipak su svi pogledi javnosti upereni u policiju želeći znati sve detalje o istrazi. I upravo kada se učini da je noćna mora završila i da svi mogu napokon odahnuti, mladi par zvjerski je ubijen u noći na Valentinovo, a tri osobe pronađene su pribijene na križeve uz autocestu...

JOŠ LJUBAVI

Roman “Katherine” američke spisateljice povijesnih ljubavnih romana Anye Seton, epska je priča o ljubavnoj vezi koja je promijenila povijest. Glavni junaci su Katherine Swynford i John od Gaunta, preci većine pripadnika britanske kraljevske obitelji. Radnja se odigrava u slikovitom i uzbudljivom četrnaestom stoljeću, u doba pjesnika Chaucera i kuge, Crne smrti, a pripovijeda o viteškim pothvatima te o veličanstvenoj dinastiji Plantageneta - o Edwardu III., Crnomu kraljeviću i Richardu II., koji je tiranski vladao na dvoru punom spletki i urota. “Katherine” je primjer ljubavnoga romana a ujedno i klasičnoga književnoga djela koje oduševljava svojom raskoši i pravi je dragulj jer nenadmašno dočarava prilike u Engleskoj u četrnaestomu stoljeću. A 66. kolo biblioteke “Knjiga dostupna svima” donosi drugi dio “Katherine”.

O ČEMU SE RADI?: Iako je njihova veza skandalozna i izaziva sablazan, ljubavna sreća Katherine i Johna isprva je nepomućena. Plod njihove ljubavi četvero je izvanbračne djece - John, Henry, Thomas i Joan - za koju joj svi zamjeraju da im daje prednost u odnosu na zakonitu djecu koju ima s pokojnim mužem Hughom Swynfordom. U turbulentno vrijeme engleske povijesti, kada Crna smrt kosi sve pred sobom, kmetovi za sve svoje nedaće okrivljuju Johna od Gaunta. U poznatoj Pobuni kmetova Johnov dvorac u Savoyu spaljen je do temelja i Katherine se mora vratiti na svoj posjed Kettlethorpe. Hoće li razdvojenost presuditi njihovoj ljubavi?

Ljubav je glavni motiv i romana “Preljubnikova zakletva” australske autorice Stephanie Laurens. Njezini ljubavno-povijesni romani uglavnom su smješteni u čarobno georgijansko doba engleske povijesti. “Preljubnikova zakletva” novi je roman iz njezina serijala o neodoljivim zavodnicima i šarmantnim pustolovima iz obitelji Cynster koji započinje s “Đavoljom nevjestom” (Znanje, 2013.). Roman “Preljubnikova zakletva” senzualna je i neodoljiva ljubavna priča iz pera jedne od najsvježijih spisateljica ovoga žanra.

O ČEMU SE RADI?: Zavjetovao se da se nikada neće oženiti. Za razliku od drugih muškaraca iz obitelji Cynster, Vane se nikako nije želio vezati uz samo jednu ženu, koliko god ona bila očaravajuća. Impozantno ladanjsko zdanje Bellamy Hall činilo mu se kao savršeno mjesto na kojemu bi se mogao privremeno skloniti od londonskih udavača, no kada ondje upozna neodoljivu Patience Debbingon, shvatit će da je ona njegova prava ljubav, žena koja u njemu može probuditi puno više od obične želje za zavođenjem. Patience se neće lako predati Vaneovu senzualnom udvaranju. On je arogantan, drzak i nevjeran, poput svakog muškarca, pa iako od njegovih poljubaca gubi glavu i topi se već od samoga njegova dodira, zavjetovala se da nikad neće dopustiti da joj neki muškarac slomi srce. Tko će od njih dvoje prvi prekršiti zavjet?

JOŠ VAMPIRA

Obožavatelje serijala “Bratstvo crnog bodeža” očekuje priča o Wrathu, sinu Wrathovu koji je napokon preuzeo prijestolje. Dok se rat s Degradacijskim društvom nastavlja, a Banda kopiladi postaje sve opasnija, Wrath će biti prisiljen donijeti odluke koje će ugroziti sve što je gradio... Roman “Kralj”, osamnaesti nastavak ovog fantastičnog serijala američke spisateljice J. R. Ward, otkrit će hoće li ih na kraju sve srušiti nasljeđe krvi i užasa.

O ČEMU SE RADI: Nakon što je stoljećima odbijao prihvatiti svoju ulogu, Wrath, sin Wrathov, napokon je preuzeo prijestolje uz pomoć svoje ljubljene družice. No, kruna mu je teško sjedila na glavi. Dok se rat s Degradacijskim društvom nastavlja, a Banda kopiladi postaje sve opasnija, bit će prisiljen donijeti odluke koje će ugroziti sve što je gradio. Beth Randall mislila je da zna u što se upušta kad se vezala za posljednjeg čistokrvnog vampira na svijetu. Očekivala je probleme, naravno. No, kad je zaključila da želi dijete, nije bila spremna na Wrathovu reakciju, ni na jaz koji će se otvoriti među njima. Hoće li na kraju pobijediti prava ljubav... ili će ih sve srušiti nasljeđe krvi i užasa?

Naravno, to nije sve, jer “Znanje” do kraja godine planira objaviti još hrpu novih naslova - krimića, ljubića i povijesnih romana, pa se zaključak nameće sam po sebi: jesen i zima neće vam biti dosadni ako volite dobru beletristiku.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
BROWNOV INFERNO
Prošlost je mračna, a ni budućnost ne donosi baš puno svjetla

U nakladi VBZ-a, “Znanje” u svojoj biblioteci “Knjiga dostupna svima” za mjesec studeni donosi “Inferno” Dana Browna. “Inferno” je Brownov dosad najsnažniji i najizazovniji roman, napet triler koji će vas zarobiti već svojim prvim stranicama. Brown i u ovom romanu ostaje vjeran intrigantnim i kontroverznim temama: “Da Vincijev kod” pokušao je osvijetliti prošlost drukčiju od one koju smo mislili da poznajemo, a “Inferno” nam pokazuje koliko je krhka svaka vizija naše budućnosti. Dana Browna je Time Magazine uvrstio na listu 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. Romani su mu prevedeni na 51 jezik. Diplomirao je na Amherst College i Phillips Exeter Academy, gdje je predavao engleski i kreativno pisanje. Trenutno živi u Novoj Engleskoj...(Info)

Traži, i naći ćeš. Te riječi odjekivale su u glavi harvardskog profesora Roberta Langdona kad se probudio u bolničkom krevetu ne znajući gdje je ni kako je onamo dospio...

Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike