Magazin
TJEDNI OSVRT

Ratovi u HDZ-u
Objavljeno 21. studenog, 2015.
Andrej Plenković, uz potporu Vladimira Šeksa, navodno se priprema kandidirati za novog šefa HDZ-a

Čelnik stranke koji je u predizbornoj utakmici na sva zvona najavljivao pobjedu, i to dvotrećinskom većinom, nakon izbora našao se u problemima. Stranka mu čak nema ni koalicijski potencijal pa mu za eventualno sastavljanje vlade treba čak 17 mandata, odnosno cijela nezavisna lista Mosta.

Naravno, riječ je o šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku kojem sada prijeti nezadovoljstvo dijela članstva, a o čemu već nekoliko tjedana piše i sve veći broj medija. Prema insajderskim izvještajima na Trgu žrtava fašizma, u središnjici HDZ-a već se vodi tiha bitka za premoć u najvećoj hrvatskoj stranci. Doznaje se da će europarlamentarac Davor Stier uoči Božića predstaviti programski dokument u kojem zagovara potpuno napuštanje nacionalizma i veliki preobražaj HDZ-a u modernu europsku konzervativnu stranku. Inače, Karamarku se na dušu stavljaju loši izborni rezultati, a koji su, smatra dio hadezeovaca, upravo rezultat njegova nekontroliranog potenciranja nacionalističkih tema. Stierovo je polazište tvrde upućeni da HDZ nema jasno uobličenu političku doktrinu pa iz toga proizlazi recikliranje pojedinih tema i problema iz hrvatske prošlosti. Upravo rigidna retorika prouzročila je to da se Karamarku počelo imputirati da je doušnik Udbe, što je dodatno utjecalo na urušavanje njegova imidža.

Osim toga, jedan drugi europarlamentarac, Andrej Plenković, uz potporu Vladimira Šeksa, navodno se priprema kandidirati za novog šefa HDZ-a na unutarstranačkim izborima u ožujku ili svibnju. O tome pak jedan bivši dužnosnik HDZ-a kaže da su Plenkovićeve najave kandidature antihadezovska kampanja i da pojedine snage žele raskol u HDZ-u. No, ta teorija urote slabo pije vodu jer opće nezadovoljstvo u stranci tinja već duže, a posljednjih je dana samo kulminiralo. U svakom slučaju i dio vrha stranke drži kako bi Plenković bio bolji, moderniji šef HDZ-a. A kako će se unutarstranački izbori održati po principu “jedan čovjek - jedan glas”, to više odgovara Plenkoviću nego Karamarku.

Na kraju doznaje se i da u HDZ-u bijesni rat interesnih grupacija koje se bore za stjecanje i održavanje unutarstranačkog utjecaja, a istovremeno propituju Karamarkov autoritet. Tako je zbog međusobne netrpeljivosti šef HDZ-a pozvao na razgovor glavnog tajnika Milijana Brkića i političkog tajnika Tomislava Čuljka jer su do njega došle tvrdnje da su njih dvojica već duže vrijeme u svađi i da se dramatično razilaze po pitanju načina provođenja stranačke politike na terenu. A razlog je spominje se i to što je upravo Brkić predložio Josipu Rimac za direktoricu kampanje, koju zbog njezina kadroviranja i utjecaja na sastavljanje izbornih lista također drže odgovornom za slab izborni rezultat.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike