Novosti
NASTAVLJENI PREGOVORI MOSTA I DVIJU VELIKIH KOALICIJA

SDP se slaže sa smanjenjem broja županija, HDZ protiv?
Objavljeno 19. studenog, 2015.

Teme novog kruga pregovora Mosta s dvjema koalicijama u četvrtak su bile reorganizacija i reforme lokalne i regionalne samouprave i javne uprave, oko čega je sa SDP-om, kažu, postignut visok stupanj suglasnosti. Pregovarač Mosta Ivan Kovačić bio je zadovoljan nakon sastanka u SDP-u. “Oko dosta stvari smo se složili, oko reforme lokalne samouprave i oko reformi regionalne uprave. Nismo razgovarali o ukidanju općina poimence, već da bi trebalo napraviti reorganizaciju njihova broja. O kriterijima ćemo poslije jer ćemo ih tek naknadno i razraditi. Jednako i za županije”, kazao je Kovačić.

Uz Arsena Bauka, pregovarač SDP-a, bio je i Branko Grčić, koji je raspravu ocijenio stručnom. “Govorili smo o smanjenju broja dužnosničkih mjesta na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i racionalizaciji i smanjenju uprave na obje razine, te o teritorijalnom preustroju i generalnom povećanju efikasnosti javne uprave”, kaže Grčić, naglasivši da je bilo dosta zajedničkih stavova i da praktički nema pitanja o kojem se ne može razgovarati. Suglasili su se da se donese novi zakon o javnim službenicima, što je Vlada već pripremala te novi zakon o plaćama, s naglaskom na mjerenje učinkovitosti svakog zaposlenika javne uprave. Na pitanje podrazumijeva li to i otkaze rekao je: “Ne nužno”, ali i kako je bilo riječi da se u idućem mandatu nastavi proces racionalizacije ukupnog broja zaposlenika. “Ne drastično jer neki omjeri govore da smo blizu europskog prosjeka, ali taman da stvorimo prostor za novac za nagrađivanje najboljih u sustavu”, kaže Grčić. Kada je riječ o teritorijalnom preustroju, Grčić je rekao da su manje-više suglasni oko toga da broj županija mora biti manji, a o kriterijima će se tek raspravljati, primjerice o ukidanju funkcije zamjenika načelnika osim u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima su zamjenici recimo iz nacionalnih manjina, ili su nacionalne manjine u većinskom broju u jedinici lokalne samouprave pa su onda zamjenici hrvatske nacionalnosti.

Uoči sastanka u HDZ-u, Tomislav Karamarko je izjavio kako njegova stranka nudi svoj program. Dodao je da se zauzimaju za štednju, ali HDZ ne pristaje na smanjenje broja županija. No, nakon sastanka predstavnici Mosta i Domoljubne koalicije su istaknuli kako je “broj županija ostao otvoren za daljnju raspravu”

- Samo pitanje broja županija nije suštinsko nego je pitanje kako te županije učiniti učinkovitima i stabilnijima - rekao je HDZ-ov pregovaral Oleg Butković.

Na novinarsko pitanje odustaje li se od regionalizacije s obzirom da su u planu Mosta regije umjesto županija, Ivan Kovačić je rekao kako je plan Mosta napravljen "kao temelj nekakvih osnovnih razgovora".I.Bošnjak

RACIONALIZACIJA, REFORME I DEPOLITIZACIJA

Most traži racionalizaciju političkog aparata u općinama, gradovima i županijama, racionalizaciju upravnog aparata u lokalnoj samoupravi te teritorijalnu reformu lokalne i županijske samouprave. Kada je riječ o javnoj upravi, zauzimaju se za ograničavanje broja političkih dužnosnika, depolitizaciju i profesionalizaciju, strateški pristup reformi, punu implementaciju sustava e-građanin, ustrojavanje sustava objektivnog i nepristranog ocjenjivanja državnih službenika te efikasnije upravljanje ljudskim potencijalima, analizu poslovanja i izradu Strategije razvoja javnih poduzeća te donošenje zakona koji će propisati uvjete osnivanja agencija i drugih tijela.

Možda ste propustili...

ŠEF SPLITSKE POLICIJE PODNIO OSTAVKU ZBOG SINA:

Nemam moralno pravo ostati načelnik