Osijek
“ŠVICARCI” U STAMBENIM ZGRADAMA

Nikad u životu nisam digla kredit, a dobila sam obavijest banke o konverziji 63.000 CHF u euro
Objavljeno 20. studenog, 2015.
Obavijest slijedi i za suvlasnike 164 zgrade u Osijeku

Top-tema svih vlasnika kredita u švicarcu već danima je konverzija te valute u euro. I dok oni koji su vlastoručno potpisali kredit unutar obitelji ovih dana računaju je li im konverzija isplativa ili ne, Osječanka Ivana D. (podatci poznati redakciji) umalo, kaže, nije pala u nesvijest kad joj je poštar donio izračun za kredit koji, naglašava, u životu nije digla?!

- Nikada nisam dizala kredite, pa kad mi je poštar rekao da je to obavijest o konverziji, nisam znala bih li plakala ili se smijala, znajući da niti sam kreditno sposobna, niti sam se ikada zadužila na taj način. Šok je bio veći kad sam vidjela da sam u kreditu teškom 63 tisuće švicarskih franaka. Tek kad sam, nakon prvotnog šoka, bolje pogledala, vidjela sam da je to obavijest o kreditu koji smo zajednički digli mi stanari za uvođenje dizala u zgradu - ispričala je svoje neobično iskustvo sugrađanka koja, dodajmo, nikada nije obnašala funkciju predstavnika stanara u zgradi u kojoj živi. Inače, doznala je da je i njezin susjed dobio istovjetnu obavijest, ali na svoje ime.

Čini se da se u istoj situaciji kao i Ivana D., koja se obratila našoj redakciji, našlo stotine drugih građana. Naime, prema pojašnjenju Bojana Bodražića, direktora Zavoda za stanovanje, građani suvlasnici stambenih zgrada koji su dizali kredite u Privrednoj banci za uređenje pročelja, rekonstrukciju krovova i popravak zajedničkih uređaja u zgradama (dizala) dobili su ili će dobiti istovjetne obavijesti.

- Banka je poslala obavijesti svim suvlasnicima, a ne samo predstavnicima stanara. Ako se bilo tko od njih javi za konverziju švicarskog franka u euro, ići će se u preračunavanje, dakle, svatko od stanara može se javiti sa zahtjevom. Pretpostavljam da se na ovaj način motiviraju predstavnici da se jave jer stanari koji budu smatrali da je konverzija potrebna, mogu reagirati - pojasnio je direktor Bodražić.

Konkretno, kad je u pitanju obnova pročelja preko spomenutog kredita, od četiristotinjak kredita njih 164 podignuto je u švicarskim francima. To znači da će suvlasnici svih tih zgrada dobiti ili su već dobili obavijest, nakon čega mogu reagirati, tražiti konverziju i eventualno odabrati neke od ponuđenih modela.

Marija MIHELIĆ
ODRAĐEN PRVI KRUG PREGOVORA

I dok su neki, poput sugrađanke Ivane, ovih dana u nevjerici primili obavijest, neki suvlasnici, kaže Bodražić, već su bili na sastanku s Privrednom bankom koji je nedavno dogovoren.

- Banka je odradila prvi krug pregovora. Kontaktirali su suvlasnike čije su kontakte imali i oni koji su htjeli, mogli su se odazvati na poziv i na sastanak u svezi s konverzijom. Banka ima podatak o suvlasnicima i budući da je obavijest namijenjena svima, malo je vjerojatno da će netko reći kako nije znao o čemu se radi - pojašnjava Bodražić.

164

kredita u švicarskim francima podigli su suvlasnici stambenih zgrada u Osijeku

Najčitanije iz rubrike