Regija
KOMBAJNIMA ULIJEĆU U TUĐA POLJA, SIJEČE SE TUĐI HRAST...

Bizarne krađe: Pobrao tuđi kukuruz
pa ga došao prodati vlasniku!
Objavljeno 20. studenog, 2015.
“U Srbiji polja čuvaju puškama”, prenosi medijske napise Matija Brlošić

One su bizarne, bezobrazne, drske, nesvakidašnje. Jer, kako drukčije ocijeniti krađe cijelog uroda s polja, čitavih šuma, voćnjaka i sl.?! Događaju se (i) usred bijela dana pa je pravo pitanje goni li počinitelja tih krađa, osim lošeg karaktera, hrabrost ili ludost.

Najsvježiji slučaj – u Miholjačkom Poreču, kada je 66-godišnjak između 9. i 14. studenoga s njive nedaleko od tog sela obrao i ukrao kukuruz. Vlasniku (28) nanesena je šteta od nekoliko tisuća kuna.

– Urod je oduzet počinitelju i stvar je u postupku - kaže glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec, dodajući da je kukuruz ukraden s jednog hektara i da mu je vrijednost oko 5000 kuna.

Slučaj drugi: u okolici Đakova više zadrugara ovršilo je kukuruz također svom zadrugaru bez njegova znanja. Ovršeni urod predali su zadruzi za – njegov dug. Krajem listopada, tj. početkom studenoga, izvijestila je i PU vukovarsko-srijemska, 51-godišnji Borovčanin obrao je čak 13 tona kukuruza dvojici vlasnika, a stvar je završila na policiji. Prije tri godine u Budrovcima je vlasniku iz Đakova ukradena šuma, bagrem i hrast. Šumu je naslijedio, a od hrastovine je mislio napraviti namještaj za uspomenu djeci. No ništa ni od šume, ni od namještaja, ni od uspomena; šumu nije obišao duže vrijeme, a kada je to učinio, dočekali su ga - panjevi. Još je veća šteta ako ukradeno vrijedno drvo završi – kao ogrjev. I nedavno je, u rujnu, u šumi Gusta međa kod Mrzovića neznani “drvosječa” posjekao i ukrao 38 stabala. Vladimir Maričić iz Trpinje, kaže, na sreću, dosad nije bio žrtva krađa na poljima, no, dodaje, godišnje ih se zna u tom kraju dogoditi po nekoliko.

– Tome se jedino može stati na kraj rigoroznijim kaznama jer onda bi se više razmišljalo o posljedicama - kaže Maričić.

U okolici Đakova prije dvije godine bila je krađa suncokreta, a čiji je vlasnik to primijetio na predaji uroda, na vagi, shvativši da čovjek koji je urod predavao - uopće nema suncokret…

“U Srbiji polja čuvaju puškama”, vidio je u medijima prvi čovjek Poljoprivredne komore Matija Brlošić kako su naši susjedi prišli zaštiti polja od krađa.

- Ovdje su češće krađe na poljima “na sitno” – dođu autima više puta i u “gepek” natovare po par vreća kukuruza. No zna se dogoditi da ljudi u zabuni ovrše tuđu njivu. To znači da takav jako “često” dolazi u polje pa ne može prepoznati svoju njivu i svoj urod. Znači, u polje dođe jednom il' nijednom - dodaje Brlošić.

U županjskom kraju pamte bizarne krađe po vikendicama, gdje su vlasnicima pobrane višnje ili “očišćeni” šljivici. Vlasnici jednog takvog šljivika pokupili su mobu, a stabla šjiva već su bila otresena… Krade se na otvorenom i po Baranji – tresu se šljive po tuđim šljivicima, kradu tuđe lubenice po poljima i dr. U Valpovštini su se još 2010. na otvorenom krale (i) – košnice, a u Bizovcu prije nekoliko ljeta i netom zasađene sadnice!

– Na žalost, danas se događa svašta, a i malo je naroda po polju. Polja više ne vrve narodom kao nekada i netko to koristi. No mislim da se skidanje tuđeg uroda može dogoditi i nehotice, možda netko uslužno vrši i ne zna točno gdje je polje s kojeg treba skinuti urod pa promaši - nabraja moguće situacije Satničanin Antun Laslo, predsjednik Udruge OPG-ova Hrvatske Život.

Slučajevi idu dotle i da je kradljivac ovršio tuđi kukuruz pa ga došao prodati vlasniku! Laslo se prisjeća slučaja iz svog sela kada je čovjek još za mraka krenuo ručno kositi pa promašio svoje i revnosno pokosio tuđe polje. Vlasnik pogreškom pokošenog polja, iako je neprecizni kosac to očekivao, nije mu se 'odužio' košnjom njegove njive ili kakvom drugom naknadom pa se kosac 'slabog oka' opet morao prihvatiti kose, sada 'na svom terenu'.

Suzana ŽUPAN
Policija: To su neuobičajene, neučestale krađe

Glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec kaže kako su ovakvi slučajevi po definiciji djela krađe te da se ne prijavljuju često. “To su neuobičajene, neučestale krađe”, kaže Premec. Kada je riječ o vrijednosti ukradene robe, podsjeća da je sredinom godine u Kaznenom zakonu dosadašnja najniža vrijednost ukradenoga za što slijedi gonjenje po službenoj dužnost, s dosadašnjih 2000 spušteno na 1000 kuna. Za krađe vrijednosti ispod 1000 kuna preostaje jedino privatno gonjenje.

S farme ukrao tele!

Ne krade se samo urod, nego i stoka poput slučaja u Rakitovici gdje je s jedne farme krava tijekom prošle godine ukradeno – tele. To je u donjomiholjačkom kraju prvi takav slučaj.

Satničanin je “promašio”

i ručno pokosio – krivo polje!

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike