TvObzor
HRT: NOVA REPRIZA KULTNIH “MUĆKI”

Serija za sva vremena
Objavljeno 20. studenog, 2015.
Britanska humoristička serija autora Johna Sullivana, prikazivana na BBC-ju, a sedam sezona serije emitirano je u Ujedinjenom Kraljevstvu između 1981. i 1991., a s posebnim božićnim specijalima sve do 2003. godine

Lukavi londonski trgovac Derek Trotter sanjari o bogatstvu, no svaki njegov sumnjiv posao i mutan plan uvijek završava katastrofalno. U međuvremenu, mora se brinuti i za svoju obitelj. Ova nagrađivana serija koja slavi život jedna je od najpopularnijih britanskih televizijskih serija, a svaka je nova sezona potukla rekorde u gledanosti.

Del, Rodney i djed Trotter žive u državnom stanu u neboderu Mandela House u naselju Peckham jugoistočnog Londona. Kada im je umrla majka, Del se zavjetovao da će paziti na maloga Rodneyja i otad drži riječ, iako je sada Rodney već viši od 180 cm.

Del sanjari o životu na visokoj nozi. Uistinu vjeruje da će se jednoga dana dokopati milijuna, a u međuvremenu vodi svoju tvrtku Trotterovi nezavisni trgovci d.o.o. i prodaje robu koja je obično pala s nekog kamiona. Rodney nije dobar prodavač, on pazi da se ne pojavi policija. No mulcu Rodneyju pozornost lako odluta kada se pojavi bilo koja zgodna ženska. Osim toga, on ima veće ambicije.

Ako Delu ne ide prodaja, ima klijentelu u obližnjem pubu Kobilja glava gdje vlasnik i stalni gosti - priglupi Brzi, dotjerani Boycie i ostali - znaju da ne treba pitati odakle dolazi njegova jeftina roba.

Del se smatra playboyem, no njegovo mu vozilo (stara krntija na tri kotača) pomalo kvari stil. A ako kojeg komada i odvede kući, atmosferu pokvare Rodney i djed. No Delova je neodoljiva karakteristika što uvijek pretjeruje: pogrešno citira strane izreke, pije egzotične koktele i uvijek se oduševljava razmetljivim detaljima.

Britanski, ali ne samo oni, TV gledatelji veoma vole Davida Jasona u ulozi Delboya i svaki im je lik iz serije postao jednako poznat i drag kao i vlastita obitelj i prijatelji. Mućke su osvojile 13 nagrada za humorističke serije, uključujući dvije BAFTA-e za najbolju komediju, a David Jason je za svoju ulogu osvojio devet nagrada - što je ukupno 22 nagrade. Serija je tako popularna da je posebna božićna epizoda 1990. godine bila gledanija od filma E.T. Glavne uloge u serijalu tumače David Jason (Del), Nicholas Lyndhurst (Rodney), Lennard Pearce (Djed), Roger Lloyd Pack (Brzi) i John Challis (Boycie).

Foto: HRT

Sljedeće godine u ovo vrijeme bit ćemo milijunaši!

PA ZAR OPET?!

Vjerujem kako ste se svi pitali isto, jer HRT po tko zna koji puta kreće s repriziranjem “Mućki”, ovaj put na svojem trećem programu. Međutim, meni je žao što su ih stavili u vrijeme kada ih neću moći gledati, jer sam u dva sata poslije podne (točnije 14 sati) još uvijek na poslu. A mogli su ih lijepo staviti dva sata kasnije, kada većina Hrvata dolazi s posla i vjerujem kako bi bile vjerojatno najgledanija emisija/serija na državnoj televiziji. U mom idealnom svijetu, na najboljem televizijskom kanalu Mućke bi išle svaki dan dok postoji civilizacija. Mućke i Monty Python. Jer iako sam seriju odgledao bar tri puta tijekom života, a nasjeo sam i na histeriju oko DVD-ova pa sam kupio cijeli serijal prije nekih desetak godina, svaki put kada bih naišao na epizodu na televiziji, nisam promijenio kanal.

Naime, mišljenja sam kako se svaka serija može zavoljeti, treba samo imati strpljenja, no jednom kad zavolite likove, ništa ne može stajati između vas. Osim druge serije. Tako sam primjerice u početku izbjegavao “Teoriju velikog praska”, da bih s godinama postao obožavatelj, a iako serija odavno nema kvalitetu s početka, jednostavno si ne mogu pomoći. Izdržao sam nažalost sve sezone “Prijatelja”, a bilo ih je pet viška, ali većinu serija jednostavno pregazi vrijeme. Ali ne i “Mućke”. Pregledavajući što trenutno ima na domaćim TV kućama, jednostavno mi nije jasno zašto obitelj Trotter ne ide u neko bolje vrijeme (naravno, zato jer su reprizirane bezbroj puta), ali vjerujem da bi svi radije gledali Brzog, Boycieja i ostatak društva nego još jednu seriju o američkim državnicima, reprizu “Crno-bijelog svijeta” ili tko zna koju inačicu Navy CSI-ja ili kako se već zovu. Stoga, svi vi koji se u 14 sati nalazite u svome domu, budite sretni jer se braću Trotter ne propušta bez obzira na to koliko ste ih puta prije toga gledali. Jer “Mućke” su poput vina, što su starije, to su bolje. (N.K.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike