TvObzor
PICKBOX: ZVJEZDANE STAZE: NOVA GENERACIJA

Zaplovite svemirom uz kapetana Picarda
Objavljeno 20. studenog, 2015.
Sigurni smo da u dušu poznajte kapetana Picarda i njegovu posadu, ali nećete moći odoljeti da saznate još neke sitnice koje su činile svakodnevicu posade Enterprisea

Prije nekoliko dana u svijet je puštena informacija da će se snimati nove “Zvjezdane staze”, a fanovi ove kultne serije još nisu došli sebi od veselja. Još ćemo se malo načekati do siječnja 2017. godine kada će se prikazati premijera nove serije, a do tada nam valja činiti samo jedno - pratiti avanture najpoznatije svemirske posade Nove generacije, u cijelosti dostupne na Pickboxu.

Život svemirskih lutalica

Pitate se kakav je život svemirskog lutalice? Uz replikator najbolji mogući! Samo zamisliš što bi jeo i molekularna znanost ti to omogući. Naprava iz koje izlazi sva moguća hrana ovoga svijeta san je svakog gurmana, a i osobe koja voli jesti, ali ne i kuhati. Picard redovito naručuje topli Earl Grey, a jednom posluži i bularijanske kanapee (krekeri čudnog izgleda koji jako debljaju), Worf je lud za sokom od šljiva, a nerijetko se počaste i pravom bogatom gozbom.

Odjeća 24. stoljeća stvarno je minimalistička, no to bi se moglo više pripisati uniformama same flote koja je uvijek jednostavna, praktična i udobna, a manje modnim eskapadama drugih vrsta. Naravno, na trenutak ćemo zanemariti činjenicu da je kapetan Picard na planetu Risa nosio sićušne rozo-plave gaćice od lateksa.

Žene često nose kombinezone koji su u, osim u devedesetima, kod nas došle u modu prije nekoliko godina. Međutim, rase koje naši putnici susreću ipak se mogu pohvaliti s malo više mašte i njihove hrabre kreacije uspjele su nas nebrojeno puta nasmijati. Iako je odjeća u koju su odjeveni izvanzemaljski ambasadori navodno futuristička, danas kad malo promatramo Zvjezdane staze, svojim širokim krojevima i svjetlucavim, napuhanim materijalima najviše nas podsjeća na rane devedesete.

Inovativne tehnologije

Osim što su Zvjezdane staze inspirirale geekove da postanu znanstvenici i izumitelji, tehnologija koja se u svakodnevnom životu koristila na Enterpriseu utjecala je i na naše moderno doba. Tako smo vidjeli staromodnije verzije pametnih telefona, tableta, GPS-a, bežične bubice, univerzalne prevoditelje i tako dalje. Uređaj koji su koristili za skeniranje bioloških, geoloških i meteoroloških anomalija zvao se trikoder i u svemiru je bio vrlo koristan za mjerenje razine kisika ili detektiranje potencijalne opasne zaraze na nekom planetu. Godine 2012. profesor sa Sveučilišta u Ontariju izradio je prototip takva uređaja koji skenira magnetska polja i koji nam omogućava da otkrivamo nevidljive pojave koje se nalaze oko nas. Kako tek sada živimo u vremenu koje su Zvjezdane staze s kraja osamdesetih predvidjele, nadamo se da će nam nove Zvjezdane staze predstaviti neki uređaj koji će do običnih ljudi stići kroz koje desetljeće. Kako je već jako mnogo toga već izumljeno, morat će se dobro potruditi. Kad će taj transporter?

Najzanimljive vrste iz dubokog svemira

U dubokom svemiru susreli smo se s raznim vrstama, a neki od izvanzemaljaca bili su uistinu - čudni. Bilo da se radilo o Ferengijima sa šiljatim zubićima i velikim ušima koje im služe i kao erogene zone, o Klingoncima i njihovim grbavim čelima, Kardasijancima sa svojim zmajevskim facijalnim izraslinama, Andorijancima s ticalima i plavim licima, našoj posadi nikada nije bilo dosadno pri susretu s novim vrstama. Nova generacija je dovela i novu vrstu na naše ekrane, a radi se naravno o kiborzima - Borg. Takvu vrstu i zajedništvo svemir još nije vidio, a tu su da bi prejudicirali našu zemaljsku stvarnost i činjenicu da će tehnologija polako, ali sigurno, krenuti u porobljavanje naših tijela. Procijenite sami jesmo li na tom tragu ili će nam za to trebati još kojih stotinjak godina.

Foto:PICKBOX
Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

Najčitanije iz rubrike