Regija

Ruševina prijeti prolaznicima
Objavljeno 19. studenog, 2015.

BRODSKI DRENOVAC – Među brojnim društvenim domovima koji su građeni neposredno nakon Drugog svjetskog rata kao mjesta narodnih okupljanja i kulturnih događanja, jedno od većih naselja u ondašnjem brodskom kotaru - Brodski Drenovac – odabran je između 140 u Hrvastkoj za gradnju društvenog doma koji, prema pisanju kroničara mjesta Franje Memedovića, nikada nije ni dovršen.

Tekstopisac podsjeća kako su u gradnji nepotrebnog i prevelikog zdanja „dobrovoljno“ sudjelovali mještani okolnih naselja, ponajprije Zagrađa i Bučja, koji su morali dati ciglu, crijep, kamen, drvenu građu i ostali građevni materijal premda su ga pripremali za gradnju svojih kuća ili drugih gospodarskih objekata. No dom nikada nije dovršen, a nakon gotovo sedam desetljeća, prepušten zubu vremena, nemaru i propadanju, postao je prava opasnost za današnje žitelje toga mjesta.

- Slika je strašna, tužna i jadna, gotovo apokaliptična. Krovna konstrukcija središnjeg, najvećeg dijela ove građevine potpuno se urušila. Prostor ispred ruševine provizorno je osiguran žičanom ogradom, jer je prilaz ruševini vrlo opasan, a u neposrednoj je blizini i školska zgrada. Sve u svemu jedna zastrašujuća i složena situacija - upozorava Memedović nadležne, pribojavajući se mogućeg daljnjeg urušavanja što bi moglo dovesti do ljudske tragedije.(M.R.)

Najčitanije iz rubrike