Osijek
CRNA STATISTIKA S PROMETNICA U ŽUPANIJI

553 poginula u 15 godina! Policija skrivenom kamerom snimila građane dok potpuno ležerno krše prometne propise
Objavljeno 18. studenog, 2015.
Cilj je videa potaknuti sudionike u prometu da više ne čine prekršaje kako ne bi ugrožavali sebe ili druge

Zbog velikog broja poginulih na slavonskim cestama, Policijska je uprava osječko-baranjska snimila video u kojem su prikazani najčešći prekršaji koje čine pješaci i biciklisti, ali i vozači automobila, u prometu na cestama.

Crne brojke kažu kako je u proteklih nešto manje od 15 godina u Osječko-baranjskoj županiji u prometnim nesrećama poginulo čak petsto pedeset troje ljudi! To su stotine nasilno prekinutih života i isto toliko obitelji koje su ostale bez svojih najmilijih samo zato što su sudjelovali u prometu.

U prvih su devet mjeseci ove godine na području djelovanja PU osječko-baranjske smrtno stradale 33 osobe, a u istom razdoblju prošle godine njih 12. Tijekom ove godine na području iste policijske uprave smrtno je stradalo sedam biciklista i devet pješaka.

U prvih devet mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Osijek poginulo je 13 osoba, a prošle godine njih tri. Od pet poginulih bicilista četiri su skrivila nesreću u kojoj su stradala.

- Cilj je videa potaknuti sudionike u prometu da više ne čine takve prekršaje kako ne bi ugrožavali sebe ili druge osobe - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske.

 

 

 

U videu snimljenom skrivenom kamerom na ulicama Osijeka vidljivo je koliko su ljudi ležerni i ponašaju se kako ih volja, ne razmišljajući o posljedicama. Pješaci, desetci školaraca, vide se u videu kako kod Tvrđe pretrčavaju cestu prema školama, dok pješaci u svim dijelovima grada prelaze cestu ondje gdje nema obilježenih pješačkih prijelaza, ali i dok im gori crveno svjetlo na semaforu. Biciklisti se voze preko tzv. zebri bez zaustavljanja, ulicama u suprotnom smjeru, neosvijetljeni, voze kolnikom iako je pokraj njega biciklistička staza... Motociklistu dosadi čekati da se upali zeleno svjetlo na semaforu, dok vozači automobila jure gradskim ulicama iako im se već upalilo crveno svjetlo na semaforu, kao i dok gore svjetla na pružnom prijelazu koja upozoravaju da nailazi vlak...

Sandra LACIĆ
POLICIJE ĆE NA ULICAMA I PROMETNICAMA BITI JOŠ VIŠE
Horvatić: U prometu vlada neprihvatljiv komoditet

Iako je osječka policija početkom listopada javno “objavila rat” biciklistima i pješacima koji ugrožavaju i sebe i sve ostale sudionike u prometu, i dalje se prometna pravila krše svakodnevno.

- Građani kažu da nas je puno na cestama, a bome će nas biti i više! Među svima u prometu vlada neki komoditet, iako nije jasno zašto. U prvih devet mjeseci ove godine izdali smo oko 26.300 upozorenja, ali to očito nije pomoglo da se stanje vrati u normalu - rekao je Berislav Horvatić, voditelj Sektora za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske na tematskoj konferenciji održanoj u listopadu.

Video možete pogledati na: www.youtube.com/ watch?v>mcnmG21mW4s

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike