Dome slatki dome
NISKOENERGETSKA KUĆA

Dobrom stolarijom do velikih ušteda
Objavljeno 19. studenog, 2015.

Zima samo što nije stigla stoga je pravo vrijeme provjeriti kakvo je stanje stolarije na kući.

Iako se prozorima i vratima često i ne pridaje toliki značaj, njihova uloga u izolacijskom smislu svakako je jedna od najznačajnijih na kući ili stanu. Imate li stolariju koja očigledno propušta hladnoću u vaš prostor, pravo je vrijeme za promjene, a PVC stolarija s trostrukim ostakljenjem – najbolji je omjer između uloženog i dobivenog te dugoročno najisplativije ulaganje za stambeni prostor. Dodajmo tomu i mogućnosti sufinanciranja od strane fonda za energetsku učinkovitost, put do nove stolarije nikada nije bio jednostavniji i povoljniji.

Staklo i profil kao važni čimbenici

Pri odabiru PVC stolarije s kojom želite postići uštedu na potrošnji energije i time štedjeti novac, najveću ulogu imat će staklo koje izaberete. Svaki prozor sastoji se od okvira (primjerice PVC profila) i stakla te gotovo na svakom prozoru najveći dio površine zauzima upravo staklo koje samim time i najviše utječe na zaštitu od hladnoće ili topline. Danas su standardna IZO stakla s dvostrukim ostakljenjem 4mm i razmakom od 16 mm čime se dobiva ukupna dubina stakla od 24 mm (4-16-4 mm). Takvo staklo ima koeficijent prolaznosti topline Ug > 2,8 W/m2K, što znači da na 1m2 površine stakla gubimo 2,8 W energije u 1 satu, ako je razlika između vanjske i unutarnje temperature jedan stupanj Celzijev. Kako bi se taj gubitak energije smanjio, sve su češće u uporabi bolja stakla veće izolacijske moći. Tako je nužno na svaki prozor ugraditi ono staklo koje s unutarnje strane ima niskoemisijski premaz, takozvano LOW-E staklo. LOW-E stakla na sebi imaju poseban zaštitini premaz koji omogućuje zadržavanje dijela topline unutar prostorije i na taj način smanjuje toplinske gubitke. Takva stakla imaju koeficijent prolaza topline Ug> 1,3 W/m2K, što je dvostruko bolje nego obična IZO stakla koja smo prije naveli. Samim time zaključujemo da se ugradnjom LOW-E stakala već dvostruko poboljšavaju izolacijska svojstva i omogućuju da kroz takve prozore uštedimo dvostruko više energije za grijanje ili hlađenje. Troslojona stakla imaju još bolja izolacijska svojstva čiji Ug faktori padaju i do Ug> 0,6 W/m2K, čime se čak tri puta više štedi. Danas su standard profili s ugradbenom dubinom od oko 70 mm i pet ili šest zračnih komora. Na izolacijska svojstva profila najviše utječe njihova dubina, konstrukcija i broj zračnih komora koje daju termoizolacijska svojstva. Profili sa 70 mm dubine i pet komora imaju koeficijent prolaza topline kroz okvir uglavnom Uf> 1,4 W/m2K, neki su malo bolji neki malo lošiji, ali to se kreće oko tog broja. Kako staklo ima udjel utjecaja na ukupan faktor od gotovo 70-75 %, a profil 25-30 %, vrlo je važno da se unutar profila ugradi što bolje staklo. Sve većom svijesti o uštedi energije i utjecajem koje imaju prozori i vrata na to pojavljuju se materijali (profili) sve većih ugradbenih dubina i sve više zračnih komora, primjerice 83 mm i šest komora, također i profili koji su punjeni termoizolacijskom pjenom. Sve je to u svrhu kako bi se što više spustio koeficijent prolaza topline kroz prozor i sada su već mogući rezultati do Uw> 0,6 W/m2K, što je čak do četiri puta bolje nego što je do sada bio standard u Hrvatskoj, samim time omogućeno je da se kroz stolariju uštedi i 75 % energije i novca nego do sada.

Gealan S 9000 i Staklo dom u punom zamahu

Sve navedene specifikacije zadovoljava Gealan S 9000 profili uz troslojno izolacijsko LOW-E staklo koje nudi osječki Staklo dom. Zbog toga i ne čudi da je ova tvrtka s narudžbama radova popunjena već do ljeta iduće godine. U Staklo domu ne kriju zadovoljstvo, a sigurno zadovoljstvo ne kriju i korisnici koji su se odlučili za sustav Gealan S 9000 koji zadovoljava visoke zahtjeve za prozore sa stadnardom namijenjenim pasivnim kućama.M.Režić

Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna