Regija
BIRA SE DOBROTVORKA GODINE

Slavonka Antonija Spajić
pomagala u Gunji i Opatovcu,
a sada to čini u Slavonskom Brodu
Objavljeno 18. studenog, 2015.
Ona je voditeljica igraonice za djecu s poplavljenih područja „Ganja“ u Gunji

GUNJA – Volonterka i humanitarka velika srca, voditeljica igraonice za djecu s poplavljenih područja „Ganja“ u Gunji, Antonija Spajić iz Vinkovaca, nominirana je za nagradu „Josipa Vancaš - dobrotvorka godine“, koju dodjeljuje Zaklada Zamah. Svojim je radom, predanošću i nesebičnim zalaganjem za najpotrebitije, posebice u vrijeme i nakon velike prirodne katastrofe koja je lani poharala istočni dio županjske Posavine, potaknula je i druge mlade ljude da se aktiviraju u humanitarnom radu. U vrijeme poplava Antonija Spajić pridružila se Društvu Naša djeca grada Vinkovaca u Prihvatnom centru u Cerni, gdje su bile smještene obitelji s poplavljenih područja. Zahvaljujući golemom trudu i zalaganju ubrzo je postala voditeljica igraonice u Gunji, djeci omiljena osoba, s kojom su rado provodila vrijeme uživajući u druženju i igrama, dok su njihovi roditelji obnavljali u poplavi uništene domove. Antonija je postala jedan od temelja rada udruge.

To se posebno vidi u organizaciji humanitarnih akcija - „Pun kofer prijateljstva“, u kojima su se ove godine prikupila sredstva za opremanje gotovo 200 kofera prijateljstva za djecu s poplavljenih područja koja su prošla kroz igraonicu. Cilj akcije bio je darovati kovčeg pun osobnih stvari prema specifikaciji za svako pojedino dijete koji će mu poslužit dok se ne vrati u svoj dom. Igraonica „Ganja“ u Gunji već je više od godinu dana jedini oblik (neformalnog) predškolskog odgoja, koji se organizira uz podršku UNICEF-a, a Antonija koordinira rad igraonice, suradnju s roditeljima, donatorima i ostalim udrugama. Njezinom su zaslugom djeca iz igraonice „Ganja“, većinom predškolske dobi, uz financiranje Grada Zagreba, bila na ljetovanju u Skradinu.

Nakon povratka iz Skradina Društvo Naša djeca grada Vinkovaca, uz podršku UNICEF-a Hrvatska, uključuje se u rad s djecom izbjeglica u tranzitnom centru Opatovac u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Antonija postaje koordinatorica rada i volontera Child friendly spacea u Opatovcu, sigurnom mjestu za igru u kampu, a, uz organiziranje rada volontera u tri smjene i dostupnosti 24-satne brige za majke i djecu (Mother and child corner), i sama odrađuje jednu smjenu dnevno. Za laskavu titulu dobrotvorke godine kandidirali su je njezini kolege. U trenutku prijave izbjeglički kamp preseljen je u Slavonski Brod, gdje Društvo Naša djeca nastavlja svoj rad s djecom izbjeglica. Antonija je nastavila koordinirati rad za djecu i s djecom bez obzira na udaljenost od svoga doma. Svi oni koji je poznaju složit će se s tim da je ona primjer dobročinstva, nesebičnosti i čovjekoljublja koji nadahnjuje i obvezuje da i sami pronađemo područje u kojemu možemo pridonijeti općem dobru.

- Ja bih ovo sve napravila i radila i bez nominacija, priznanja i nagrada. Lani sam proglašena volonterkom Slavonije i Baranje, ove godine su me kolege nominirali za dobrotvorku godine, čime su me doista iznenadili. Kao i svakom čovjeku, kada netko prepozna tvoj rad i trud, to mi laska. Ali sve što radim, radim isključivo iz ljubavi i želje da pomognem najpotrebitijima, a to ću i dalje činiti - rekla nam je Antonija.

- Doista se trudim pomoći, nastojimo ljudima što više olakšati situaciju u kojoj se nalaze, djeci kroz igru, pomoći majkama i bebama, jer ovdje ima jako puno male djece, samo je danas kroz kamp prošlo 70-ak beba i svima im nastojimo pružiti osnovne higijenske uvjete i pomoći im da lakše nastave put - kaže neumorna Antonija.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
GLASAJTE I VI

U ovogodišnjem izboru nominirano je 11 kandidatkinja iz cijele Hrvatske, a Antonija Spajić jedina je predstavnica Slavonije i Baranje. Imena nominiranih objavljena su na stranici Zaklade Zamah , a svaki posjetitelj stranice može dati samo jedan glas jednoj kandidatkinji. Proglašenje dobrotvorke godine bit će 10. prosinca na svečanosti u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Igraonica

u Gunji je više od godinu dana jedini oblik (neformalnog) predškolskog odgoja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike