Regija
BIRA SE DOBROTVORKA GODINE

Slavonka Antonija Spajić
pomagala u Gunji i Opatovcu,
a sada to čini u Slavonskom Brodu
Objavljeno 18. studenog, 2015.
Ona je voditeljica igraonice za djecu s poplavljenih područja „Ganja“ u Gunji

GUNJA – Volonterka i humanitarka velika srca, voditeljica igraonice za djecu s poplavljenih područja „Ganja“ u Gunji, Antonija Spajić iz Vinkovaca, nominirana je za nagradu „Josipa Vancaš - dobrotvorka godine“, koju dodjeljuje Zaklada Zamah. Svojim je radom, predanošću i nesebičnim zalaganjem za najpotrebitije, posebice u vrijeme i nakon velike prirodne katastrofe koja je lani poharala istočni dio županjske Posavine, potaknula je i druge mlade ljude da se aktiviraju u humanitarnom radu. U vrijeme poplava Antonija Spajić pridružila se Društvu Naša djeca grada Vinkovaca u Prihvatnom centru u Cerni, gdje su bile smještene obitelji s poplavljenih područja. Zahvaljujući golemom trudu i zalaganju ubrzo je postala voditeljica igraonice u Gunji, djeci omiljena osoba, s kojom su rado provodila vrijeme uživajući u druženju i igrama, dok su njihovi roditelji obnavljali u poplavi uništene domove. Antonija je postala jedan od temelja rada udruge.

To se posebno vidi u organizaciji humanitarnih akcija - „Pun kofer prijateljstva“, u kojima su se ove godine prikupila sredstva za opremanje gotovo 200 kofera prijateljstva za djecu s poplavljenih područja koja su prošla kroz igraonicu. Cilj akcije bio je darovati kovčeg pun osobnih stvari prema specifikaciji za svako pojedino dijete koji će mu poslužit dok se ne vrati u svoj dom. Igraonica „Ganja“ u Gunji već je više od godinu dana jedini oblik (neformalnog) predškolskog odgoja, koji se organizira uz podršku UNICEF-a, a Antonija koordinira rad igraonice, suradnju s roditeljima, donatorima i ostalim udrugama. Njezinom su zaslugom djeca iz igraonice „Ganja“, većinom predškolske dobi, uz financiranje Grada Zagreba, bila na ljetovanju u Skradinu.

Nakon povratka iz Skradina Društvo Naša djeca grada Vinkovaca, uz podršku UNICEF-a Hrvatska, uključuje se u rad s djecom izbjeglica u tranzitnom centru Opatovac u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Antonija postaje koordinatorica rada i volontera Child friendly spacea u Opatovcu, sigurnom mjestu za igru u kampu, a, uz organiziranje rada volontera u tri smjene i dostupnosti 24-satne brige za majke i djecu (Mother and child corner), i sama odrađuje jednu smjenu dnevno. Za laskavu titulu dobrotvorke godine kandidirali su je njezini kolege. U trenutku prijave izbjeglički kamp preseljen je u Slavonski Brod, gdje Društvo Naša djeca nastavlja svoj rad s djecom izbjeglica. Antonija je nastavila koordinirati rad za djecu i s djecom bez obzira na udaljenost od svoga doma. Svi oni koji je poznaju složit će se s tim da je ona primjer dobročinstva, nesebičnosti i čovjekoljublja koji nadahnjuje i obvezuje da i sami pronađemo područje u kojemu možemo pridonijeti općem dobru.

- Ja bih ovo sve napravila i radila i bez nominacija, priznanja i nagrada. Lani sam proglašena volonterkom Slavonije i Baranje, ove godine su me kolege nominirali za dobrotvorku godine, čime su me doista iznenadili. Kao i svakom čovjeku, kada netko prepozna tvoj rad i trud, to mi laska. Ali sve što radim, radim isključivo iz ljubavi i želje da pomognem najpotrebitijima, a to ću i dalje činiti - rekla nam je Antonija.

- Doista se trudim pomoći, nastojimo ljudima što više olakšati situaciju u kojoj se nalaze, djeci kroz igru, pomoći majkama i bebama, jer ovdje ima jako puno male djece, samo je danas kroz kamp prošlo 70-ak beba i svima im nastojimo pružiti osnovne higijenske uvjete i pomoći im da lakše nastave put - kaže neumorna Antonija.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
GLASAJTE I VI

U ovogodišnjem izboru nominirano je 11 kandidatkinja iz cijele Hrvatske, a Antonija Spajić jedina je predstavnica Slavonije i Baranje. Imena nominiranih objavljena su na stranici Zaklade Zamah , a svaki posjetitelj stranice može dati samo jedan glas jednoj kandidatkinji. Proglašenje dobrotvorke godine bit će 10. prosinca na svečanosti u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Igraonica

u Gunji je više od godinu dana jedini oblik (neformalnog) predškolskog odgoja

Možda ste propustili...

NA SNAZI PRIPREMNO STANJE OBRANE OD POPLAVE

Sava visoka, ali ne prijeti Županji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KIŠNA BUJICA KAKVU BELOMANASTIRCI NE PAMTE

Pune vreće pijeskom zbog zaštite kuća od nove bujice

2

NEOBIČNE INTERVENCIJE

Vatrogasci, pomoć! Zmija se uvukla u moj automobil

3

DRUŠTVENO OSVIJEŠTENO, ORIGINALNO I KREATIVNO

Mladencima Diani i Filipu zahvalnice crtao “Neven”