Mozaik
NA 18. MEĐUNARODNOM FESTIVALU TURISTIČKOG FILMA NAGRAĐENA VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Promotivni film “Okusi Podravine i Slavonije” dobio vrijedno priznanje
Objavljeno 18. studenog, 2015.
Grand prix Festivala osvojio je film koji pokazuje ljepote Meksika

Na 18. Međunarodnom festivalu turističkog filma 18. ITF-u 2015., održanom u Solinu, promotivni film Virovitičko-podravske županije “Okusi Podravine i Slavonije” osvojio je vrijedno priznanje.

Uz nazočnost brojnih turističkih novinara i djelatnika, scenarista i redatelja, film “Okusi Podravine i Slavonije”, autora Ivana Šempera i Matije Turkalja, osvojio je Posebno priznanje Festivala. U konkurenciji od 283 turistička filma iz 59 zemalja svijeta izborio je plasman u završnicu, u kojoj su mjesto pronašla 54 filma iz cijelog svijeta, od kojih devet iz Hrvatske. Prema dobivenim priznanjima, “Okusi Podravine i Slavonije” bio je jedini promotivni film s hrvatskog govornog područja s temom gastronomije, a Grand prix Festivala osvojio je film koji pokazuje ljepote Meksika. Večer su, uz brojne visoke goste, veleposlanike te predstavnike grada i županije domaćina, svojim nastupima uveličali Ana Rucner, Klapa Cambi, Klapa Sinj... Festival je održan pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

- U filmu “Okusi Podravine i Slavonije” prikazana je gastronomska ponuda i tradicija Virovitičko-podravske županije. Film prikazuje gastroputovanje od zapada prema istoku Virovitičko-podravske županije. U tih nekoliko minuta imate priliku uživati u slatkim i slanim tajnama ove županije i njezinih najpoznatijih restorana. Naime, osim tradicionalnih recepata, mnogo je onih koji su karakteristični za određena područja. Primjerice, pitomačko područje je, zahvaljujući blizini rijeke Drave, poznato po bogatoj ponudi ribljih specijaliteta, ali i ukusnih podravskih slastica koje uvijek traže „griz više“. Virovitički kraj također garantira odličan gastronomski provod: za ljubitelje divljači tu su bogate šume, a ni ljubitelji ribljih delicija neće ostati ravnodušni. Nakon virovitičkog dolazimo do slatinskog područja, ujedno i područja prvog hrvatskog pjenušca. Kruna gastroponude toga kraja je batat, koji se priprema na različite načine te su tako stvoreni brojni specijaliteti. Također, treba svakako izdvojiti jelena lopatara, koji i najvećim sladokuscima podiže kriterije. Naposljetku, dolazimo do područja „Male Švicarske“, odnosno do Orahovice. Taj kraj također karakterizira bogata ponuda divljači, povrća, slastica i drugih specijaliteta usavršavanih niz godina koji uvijek daju argument više za duži ostanak - rekao je scenarist i redatelj filma Ivan Šemper. Kameru i montažu potpisuje Matija Turkalj.

Vladimir GRGURIĆ
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana