Sport
CROBOWL: OSJEČANI PRVACI HRVATSKE

“Topovi” u Vukovaru
ostvarili “američki san”
Objavljeno 15. studenog, 2015.
Osijek ima držvnog prvaka i to u američkom nogometu

Priča je to kao iz hollywoodskih filmova. Uostalom, to je priča o sportu koji je najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osijek je, naime, dobio još jednog držvnog prvaka, i to u američkom nogometu. Osijek Cannonsi u finalnoj su utakmici Prvenstva Hrvatske koja je prema uzoru na glasoviti NFL SuperBowl nazvana CroBowl pobijedili prošlogodišnje prvake Zagreb Patriotse s 13:7. Svoj “američki san” ostvarili su na stadionu u Vukovaru, gdje se igrala ova završna utakmica na inicijativu “domoljuba” iz zagrebačkog kluba.

Ne pobjeđuju uvijek favoriti

Zagrepčani su i u ovom susretu bili favoriti, posebno jer do sada nisu imali ni jedan poraz. Uostalom, u prvom kolu na igralištu Kraj Drave, gdje su ove sezone igrali svoje utakmicu, “osječki topovi” Patriotsi slavili su s 20:2.

- Dobro smo ih proučili. Gledali smo njihove snimke i bili smo željni trofeja bez obzira na to što su oni bili pojačani igračem iz Srbije, koji inače igra jaku Centralnu europsku ligu, čije se utakmice prenose i na Sport klubu, a među njima ima i plaćenih igrača i trenera - otkrio je Stefan Ivković, tajnik Osijek Cannonsa, koji su u samo šest godina od osnutka stigli do najbolje momčadi u Hrvatskoj.

No, nije bilo lako, Patriotsi su u drugoj četvrtini imali vodstvo od 7:6. “Topovi” se nisu predali preko Frana Mihovila Jukića, koji je poentirao i za vodstvo Osječana, stigli su do vodstva od 13:7, a s tim rezultatom je i završio susret.

- Zaslužili smo postati prvaci. Bila je to odlična utakmica, Patriotsi su pokazali zašto su do sada bili neporaženi, no ipak smo tu pobjedu više željeli. Ovo je pobjeda svih koji su dali doprinos u radu kluba, svim igračima jer je ovo naša zajednička pobjeda - rekao je trener Osijek Cannonsa Goran Đurica, koji je prije šest godina na osnivačkoj skupštini bio izabran za predsjednika kluba, a uže vodstvo činili su još i Stefan Ivković i današnji vođa napada Mislav Mihalj. I nije bilo lako, iste su se godine Cannonsi uključili u Hrvatsku ligu američkog nogometa, a tek su 2013. godine ostvarili prvu pobjedu.

Kao NK Osijek, ali pobjeđuju

- Godinu dana poslije sudjelovali smo u Alpe Adria ligi, gdje smo imali dvije pobjede, ali zahvaljujući tome što suparnik nije došao na utakmicu! Igrali smo primjerice protiv Kluba iz Srijemske Mitrovice iz Srbije koji igra jaku Centralnu europsku ligu i izgubili smo 60:0. Zapravo svih ovih godina češće su naši rezultati tako završavali, pa nas i nisu shvaćali ozbiljno, kada su nas vidjeli kako treniramo najčešće na pomoćnom igralištu Gradskog vrta na Speedwayu. Doživljavali su nas kao da je riječ o nekakvoj zabavi - pričao je Ivković, koji je povukao zanimljivu usporedbu sa “susjedima” iz Gradskog vrta.

- Mi smo zapravo kao NK Osijek. Samo što smo mi već počeli pobjeđivati!

Cannonsi sada već imaju i “mali fan club”, na društvenim mrežama prati ih 4000 sljedbenika. Imali su potporu i u Vukovaru, među 200-tinjak znatiželjnika na tribinama, od kojih je velik dio došao iz Osijeka, ali i iz Zaprešića, odakle su dobili igračka pojačanja, bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Susret je inače imao humanitarni karakter za udrugu Golubica, za osobe s intelektualnim poteškoćama. I inače su vrlo angažirani u humanitarnim akcijama po Osijeku, sudjelovali su i u promociji Osijek Grand prix Žito Challenge cupa dajući tako potporu i ostalim osječkim sportašima. No, najviše je pohvalan njihov entuzijazam. Treba li reći kako je riječ o pravim amaterima. Skupu opremu i putovanja sami plaćaju. Dobili su ove godine potporu Osječko-baranjske županije od 6000 kuna, a Grad Osijek dao im je jednokratni “poguranac” od tisuću kuna. Svi “topovi” su još uvijek učenici, sportaši, nezaposleni ili zaposleni, koji dva do tri puta tjedno treninga plus utakmice odrađuju nakon svojih dnevnih obveza. Zapravo, Cannonsi su primjer istinskog doživljaja sporta neopterećena transferima, namještanjima, klađenjima, a premda djeluju tek šest godina postaju i sve prepoznatljiviji sportski brand slavonske metropole.

Krešimir LACKOVIĆ
PRVACI HRVATSKE 2015.

Trener: Goran Đurica, Luka Janton, Josip Vran, Antun Ćerimović, Damir Tivanovac, Vjekoslav Vujanić, Borna Skala, Ivan Macan, Andrija Matić, Ivan Kunsabo, Tomislav Pikec, Marin Androš, Mario Logara, Stefan Ivković, Fran Mihovil Jukić, Marin Ljubas, Izidor Meszaros, Nikola Jukić, Ante Milat, Bojan Keresteš, Mislav Mihalj, Ivan Mandić, Viktor Novački, Danijel Marković - Cebić, Matej Milohnoja, Marko Torić, Fran Krznarić, Roni Kranjec, Petar Petrušić, Marko Miletić, Michael Ackermann, Karl Ackermann, Petar Matković i Dario Falamić.

Među Cannonsima i boksač

Svi članovi Osijek Cannonsa odreda su se ranije bavili nekim drugim sportovima prije negoli su ušli u svijet američkog nogometa. Nekoliko godina njihov aktivni član bio je i bivši boksač Ante Čepo. Danas je Čepo “vanjski član” u klubu zadužen i za tjelesnu pripremu.

TOPOVI, A NE CANNONSI

Završnica Hrvatske lige američkog nogometa nazvana je simbolično CroBowl, što nije baš sjelo svima u Osijeku.

- Iskreno prema mom mišljenju previše je engleskih naziva - rekao nam je Stefan Ivković.

Čudno, igrate američki nogomet, klub vam se zove Osijek Cannons, ali vam smeta “amerikanizacija”?

- Ja iskreno, kad god mogu, uvijek koristim izraz za naš klub 'topovi'. Možda se neće svi složiti sa mnom, ali mislim kako treba više forsirati hrvatske izraze, a ne toliko koristiti izraze u američkom nogometu koji su svi praktički na engleskom.

ZBOG OZLJEDA NISU SLAVILI

Bio je plan proslaviti naslov prvaka zajedničkim izlaskom u Tvrđu, ali kada su se vraćali kući u Osijek, većina Cannonsa shvatila je kako jednostavno nije za to sposobna.

- Bili su svi prilično izudarani, bilo je uganuća gležnja, problema s leđima, a naravno i umor je sve igrače svladao, pa smo odustali. Inače, koliko god bio grub sport, zasad se nismo susreli s ozbiljnijim ozljedama - kazao je Ivković.

Možda ste propustili...

MŽNL “OSIJEK-VINKOVCI” - 7. KOLO

Predvode baranjski susjedi

MEĐUNARODNI U16 TURNIR "VLATKO MARKOVIĆ"

Mini Vatreni u Osijeku pomeli konkurenciju