Osijek
ŠOPINGHOLIČARSKI TRENDOVI

Nakon Trsta i Graza, Osječani bi mogli zbog kupnje i u Inđiju!
Objavljeno 16. studenog, 2015.

Trgovačka putovanja nekada su išla prema Indiji, ponekad i zaobilazno, preko “velike bare”. Mnogi se sjećaju nekadašnjih autobusnih linija prema Trstu, Pečuhu, Münchenu, Grazu ili “Arizoni”, kojima su Osječani spremni na konzumerističke avanture, kao i oni sa smislom za šverc, odlazili tamo gdje je, navodno, sve bolje i jeftinije.

Onda je, odjednom i s golemim zakašnjenjem, kapitalizam stigao i u Osijek. Trgovački centri niknuli su kao gljive poslije kiše, a želja Osječana da se truckaju satima, spavaju u noćnim autobusima i druže s carinicima, splasnula je. Posljedica toga je prometna izolacija, doći do Pečuha javnim prijevozom danas je gotovo nemoguća misija.

Zato je mnoge iznenadila ponuda turističke agencije Panturist o shoppingu u Vojvodini. Krajnje odredište je srijemski gradić Inđija, točnije Fashion Park Outlet, u njegovoj blizini. Indija, na početku teksta, ne spominje se zbog pogreške. Naime, u vrijeme kada su Srijemom, tada u sastavu Kraljevine Hrvatske i Slavonije, upravljali Habsburzi, lokalni Nijemci Inđiju su nazivali - India. Zabune s azijskom adresom nije nikada bilo, jer je na njemačkom Indija oduvijek bila Indien.

Kako nam je rekla Andrijana Vinković, komercijalist u turističkoj agenciji Panturist, posrijedi je jednodnevni izlet namijenjen onima koji žele kupovati u inđijskom Fashion Park Outletu. Cijena aranžmana iznosi 135 kuna po osobi. Saznajemo kako zainteresirani u Inđiji očekuju velika sniženja, od 30 do 70 posto te mogućnost kupnje raznovrsne odjeće i obuće poznatih modnih brednova.

Oni koji su već bili u Inđiji, uspoređuju ga s Seiersbergom kod Graza te sličnim trgovačkim centrima u blizini Zagreba, Roses Designer Outletom, nedaleko Svetog Križa Začretja. Prvi polazak u Inđiju planiran je za subotu, 21. studenoga.

Taj srijemski gradić nije slučajno izabran da bude domaćin prvom autletu u Srbiji. Na pola sata vožnje udaljen je od Novog Sada i Beograda, a Panturistov autobus do inđijskog autleta vozi otprilike dva sata. Fashion Park Outlet izgrađen je u Inđiji, u prvom redu zahvaljujući poduzetnim gradskim vlastima koje su pokazale iznimno sposobnima za privlačenje stranih ulaganja. Ukidanjem birokratskih prepreka i gradnjom dviju industrijskih zona, majušna Inđija (26.247 stanovnika) postala je općina s najvećim brojem izravnih stranih investicija po stanovniku u Srbiji. Svoje pogone u Inđiji imaju ThyssenKrupp, Henkel, Grundfos i OMV. Britanski list Financial Times, u proteklih desetak godina, već je tri puta Inđiju svrstao među najbolja europska odredišta za strana ulaganja. Fashion Park Outlet otvoren je u travnju 2012. U njega je uloženo 40 milijuna eura. Zapošljava 500 ljudi i prostire se na 15.000 četvornih metara.

Draško CELING
OSJEČANIN BIO VLASTELIN U INĐIJI

Nekadašnji veliki župan srijemski, Osječanin Marko Aleksandar barun Pejačević, mitrovačko je vlastelinstvo, u čijem sastavu je bila i Inđija, kupio 1745. za 80 tisuća rajnskih forinti. Četiri godine kasnije, kraljica Marija Terezija dodijelit će mu vlastelinstva, Viroviticu u Slavoniji i Retfalu kod Osijeka. Pejačevići će se kasnije podijeliti u tri loze, rumsko-retfalačku, našičku i virovitičku. Rumski posjed bio je središte poljoprivredne proizvodnje u tome dijelu Srijema. Kao uspomena na zaboravljene srijemske Pejačeviće, uz nekoliko reprezentativnih zgrada u samoj Rumi (današnji Zavičajni muzej, tu je bila mješovita škole za katoličku i pravoslavnu djecu, crkva Uzašašća Svetog Križa...), ostao je i ladanjski ljetnikovac u selu Jarkovci, nedaleko od Inđije, nazvan Moja volja. Danas se ondje nalaze dječji vrtić i područna osnovna škola.

Najčitanije iz rubrike