LJEKOVITO BILJE: ELETTARIA CARDAMOMUM L.
Objavljeno 16. studenog, 2015.
Kardamom služi za detoksikaciju cijelog organizma te kao lijek kod respiratornih, probavnih, uroloških i ginekoloških upala i infekcija
Kardamom (Elettaria cardamomum L.) pripada obitelji đumbira (Familiae Zingiberaceae). Ljekarnički naziv mu je Fructus Cardamomi - Semen Cardamomi.
Prirodni je analgetik, antibakterik, antiinflamatorik, antioksidans, antiseptik, antispazmodik, antiasmatik, antiviral, aromatik, bakteriostatik, digestiv, dispeptik, diuretik, karminativ, katarik, korigens, stimulant i tonikum. Drugi naziv mu je kardamona.
Uvezeni kardamon služio je kao lijek Grcima i Rimljanima, a kao mirodija spominje se 1259. u knjizi o travama Tabernaemontanus. Domovina kardamoma je Indija.
Kardamom sadrži dosta jaka eterična ulja koja povoljno djeluju kao jaki antioksidans (detoksikacija cijelog organizma i dobro ljekovito djelovanja protiv slobodnih radikala itd.), bakteristatik (antiseptik, antimikrobik itd.) koji u crijevnoj flori uravnotežuje, to jest uništava bakterije truljenja i sprečava nadutost (karminativ), a pojačava vrenje hrane (digestiv, bakterije vrenja itd.) u želudcu, a kod upalnih procesa također djeluje na smanjenje upala i liječi razne infekcije (respiratorne, probavne - crijevne i to hemoroida, urološke, ginekološke itd.), izazvane bakterijama i virusima (antiviral itd.). Kardamom je dobar diuretik pa se uzima kod bolesti u kojima je potrebno pojačati izlučivanje mokraće. Kod respiratornih tegoba kao što su astma (antiasmatik), kašalj, bronhitis, emfizem, praćen gustim i viskoznim sekretom, kardomom je dobar sekretolik ili katarik koji uspješno potiče iskašljavanje ili izlučivanje katara, pogotovo bronhijalnog, a kod tegobe katara želudca, crijeva i mjehura također ga uvrštavamo u terapiju ili kao začin hrani ili kurativno. Kardamom pomaže kod infekcija grla, kao i raznih bolesti grla. Grčevi želudca ili crijeva (antispazmodik) izvrsno mogu biti uklonjeni uporabom praška kardomoma kojeg stavimo u hranu ili uzmemo neposredno s malo čaja ili vode u količini koliko stane na vrh noža. U raznim preparatima, to jest lijekovima za jetru kardamom je sastavni dio tih preparata. Kao dobar tonikum (prašak) djeluje na rad jetre, žuči i kod dispepsije ili slabog rada želudca, smiruje i pomaže kod epilepsije. Velika je uporaba kardamoma (korigens) u dodavanju raznim začinima od karija do aromatiziranja raznih sirova, to jest namirnica. Eterično ulje kardamoma rabi se za ljekovite masaže, za pripremu kupki i kompresa.
Zapadna pučka medicina rabi kardamom kao: analgetik, antiasmatik, antibakterik, antiinflamatorik, antioksidans, antiseptik, antispazmodik, antiviral, stimulans, za liječenje: astme, bronhitisa, bolesti probavnog sustava, bolesti grla, influence, emfizema, epilepsije, infekcija raznih, izgubljenog apetita, jetrenih bolesti, grčeva, groznice, hemoroida, kod nesvjestice, kašlja, lošeg zadaha iz usta, laringitisa, prehlade, protiv povraćanja, respiratornih tegoba, srčanih aritmija, stresnih situacija, tegobe s erekcijom, žučnih tegoba, žučnih kamenca, slabog rada žuči, žgaravice, ženskih bolesti itd. Ajurvedska medicina rabi kardamom za ravnotežu organizma u obliku začina, ali i za liječenje raznih bolesti.
Ivan LESINGER
Ljekjovit sadržaj
Kardamom sadrži eterično ulje 4 - 8 posto, koje se sastoji od cineola (pospješuje iskašljavanje itd.), terpinylacetata i slobodnog terpenola.
Karakteristike biljke
Opis: biljka trajnica visine i do tri metra, iz porodice đumbira, s jasno zelenom stabljikom, lancetasto-kopljastih listova i svijetlozelenih cvjetova koji rastu na dugačkim izdancima na produženim ograncima. Plod je trodijelan u kojem se nalaze male crne sjemenke koje imaju začinsko svojstvo.
Miris i okus: aromatičan.
Stanište: Brdska područja južne Indije te na plantažama u Cejlonu, Sundu, Malabara, Australiji, Africi, Americi itd.
Branje i prerada: plod kardamoma - u prodaji dolazi osušen u tobolcu ili kao samljevene sjemenke.
Iz kulinarstva
U kuhinjama se kardamom koristi za začinjavanje raznih peciva, medenjaka, paprenjaka, raznih sitnih kolačića, kao i za kobasičarske proizvode. No najveću primjenu ima kao sastavni dio karija ili kao začin za medenjake.
Tinktura
20 g plodova kardamoma, 100 g alkohola 70-postotnog. Uputa za izradu: močimo sedam dana kardamom u alkoholu i procijedimo. Uputa za uporabu: uzimamo po 20 kapi s malo vode poslije jela kod svih poremećaja u probavnom sustavu.
Najpoznatije vrste
Najpoznatije vrste kardamoma su: Aleppy cardamums, Bengal cardamums, Ceylon wild cardamums, Madras cardamums, Madagaskar cardamums, Nepal cardamums, Round siam cardamums, Winged Java cardamums itd.